Потписан споразум између Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и Савеза кошаркаша у колицима Србије

У просторијама Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ) је потписан споразум између тог факултета и Савеза кошаркаша у колицима Србије (СККС).

Detalji sa poslednje promocije košarke u kolicima za vreme finalnog turnira "Kupa Radivoja Koraća 2017"

 

 

Ниш – У просторијама Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (ФСФВ) је потписан споразум између тог факултета и Савеза кошаркаша у колицима Србије (СККС). Споразум подразумева сарадњу у едукацији тренерског кадра, обављање стручне праксе студената у клубовима СККС-а и обављање научних истраживања и перманентно праћење кошаркаша у колицима. Споразум су у име поменутих субјеката потписали проф. др Милован Братић, декан ФСФВ-а и Младен Пајевић, генерални секретар СККС-а.

ФСФВ: Наставак устаљене добре праксе
„Овај споразум је наставак једног од главних научних и стручних праваца ФСФВ-а установљеног пре пола деценије, а то је физичко вежбање особа са инвалидитетом. ФСФВ има потписан споразум са неколико организација из ове области, а то су: Параолимпијски комитет Србије, Спортски савез инвалида Србије и Национални спорски савез слепих и слабовидих. Сви ти споразуми дефинишу начине сарадње. Из искуства могу да кажем да су резултати тих споразума превазишли очекивања свих страна потписница.“ – рекао је проф. др Милован Братић, декан ФСФВ-а.

На ФСФВ-у истичу да кошарка за особе са инвалидитетом није новина у истраживачкој пракси ове институције, али је фокус био на популацију особа других врста инвалидитета. Кошарка у колицима је спорт особа са физичким инвалидитетом (заступљена у програму Параолимпијских игара од Рима 1960. године), нови је изазов за стручњаке са ФСФВ-а.
„Радује ме чињеница да је ФСФВ потписао први споразум са једним гранским спортским савезом за особе са инвалидитетом – СККС-ом. Кошарка у колицима на неки начин дериват спорта који предајем. Очекујем велико интересовање наших студената за стручну праксу у овом занимљивом и атрактивном спорту.“ – рекао је проф. др Миодраг Коцић, продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу ФСФВ-а и професор на предмету Кошарка.

СККС: Искуство других спортова са ФСФВ-ом пример за нас
ФСФВ у Нишу је лидер у едукацији кадра у спорту особа са инвалидитетом. Познато је да су многи дипломци овог факултета добили престижне стипендије за даље школовање на врхунским универзитетима. Исто тако, алумнисти ФСФВ-а имају запослења у многим иностраним институцијама и организацијама из области спорта особа са инвалидитетом. С друге стране, многи тренери спортиста са инвалидитетом, као и њихови тренери, завршили су неки вид школовања и усавршавања на ФСФВ-у (атлетика, пливање, стони тенис, голбал…).

„Захваљујући управо ФСФВ-у, у Нишу су се развили неки спортови за особе са инвалидитетом као што су: пливање и стони тенис, а у последње време и голбал. Али, тај утицај ФСФВ-а није само локални, нити регионални – већ међународни. Ми у СККС-у желимо да се водимо искуством тих спортова и да формирамо клуб кошарке у колицима у Нишу управо уз помоћ ФСФВ-а. Тај клуб ће бити место где ће студенти ФСФВ-а обављати стручну праксу, а особе са инвалидитетом свој тренинг“ – рекао је Младен Пајевић, генерални секретар СККС-а.

Ускоро клуб кошаркаша у колицима у Нишу
Иначе, СККС је више пута последњих година имао промоцију кошарке у колицима у Нишу. Последњи пут је то било у паузи две полуфиналне утакмице финалног турнира Купа Радивоја Кораћа. Промоција је очигледно успела, јер је оснивање клуба на видику. Господин Младен Пајевић наглашава са је један од главних стратешких циљева СККС-а повећање броја кошаркаша у колицима и формирање клубова. Он сматра да Ниш као центар југа и југоистока наше државе буде и центар кошарке у колицима.
„То ће бити клуб који ће бити центар кошарке у колицима и то не само за особе са инвалидитетом из Ниша. У контакту смо са заинтересованим особама са инвалидитетом из Лесковца, Врања и Пирота. И они ће бити део будућег нишког клуба.“

Наглашава се да је СККС већ неколико месеци у интензивној комуникацији са представницима Спортско-рекреативног удружења особа са инвалидитетом „Наис“ (СРУ ОСИ „Наис“). Претпоставља се да ће нов клуб имати име „Наис“, да ће тренер са искуством у спортовима особа са инвалидитетом, Марија Дамњановић. Постоји план да СККС новоформираном клубу кошаркаша у колицима у Нишу донира неколико колица специјализованих за кошарку.

Прва заједничка акција ФСФВ-а и СККС-а– тестирање и стручна пракса на припремама за Европско првенство
Обе стране потписнице истичу да не седе скрштених руку и да ће конкретизација споразума бити остварена и то већ у јулу месецу. Наиме, тада ће се у Крагујевцу одржати припреме наших најбољих кошаркаша у колицима за наступ на Европском првенству „Ц“ групе које ће се одржати у Брну. Очекује се да ФСФВ са својим стручњацима дијагностикује стање тренираности наших кошаркаша на почетку и на крају припремног периода. Жеља је СККС-а да стручњаци са ФСФВ-а перманентно прате тренираност кошаркаша у колицима и дају смернице за стручни рад. Исто тако, СККС је отворен за студенте ФСФВ-а за волонтере током припрема.

ФСФВ: Пројекти се подразумевају
На ФСФВ истичу да је научно-истраживачки рад у спорту особа са инвалидитетом нераскидив део од струке. Утврђивање утицаја програма физичког вежбања код спортиста са инвалидитетом је перманенан процес. План ФСФВ-а је да путем разних могућности пројектних финансирања дође до опреме која ће бити у функцији дијагностике спортиста са инвалидитетом, у овом случају кошаркаша.
„Опрема за дијагностику кошаркаша у колицима, као и генерално спортиста са повредом кичме и ампутацијама је специфична, ретко се налази и јако је скупа. Зато желимо преко ино фондова дођемо до средстава за набавку те опреме. Тако ће кошаркаши у колицима, као и сви спортисти са инвалидитетом моћи да се тестирају од нас на факултету. – објаснио је проф. др Ратко СТанковић, руководилац неколико међународних и националних пројеката.

 

Mladen Pajević, prof. dr Milovan Bratić i prof. dr Miodrag Kocić
Mladen Pajević, prof. dr Milovan Bratić i prof. dr Miodrag Kocić

Detalji sa poslednje promocije košarke u kolicima za vreme finalnog turnira „Kupa Radivoja Koraća 2017“

Detalji sa poslednje promocije košarke u kolicima za vreme finalnog turnira  "Kupa Radivoja Koraća 2017"

За додатне информације на располагање могу бити следећа лица:
Младен Пајевић, генерални секретар Савеза кошаркаша у колицима Србије  (064/3026459),
проф. др Миодраг Коцић, продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и професор Кошарке  (063/7770470).

Autor:

Prof. Marko Aleksandrović, Ph.D.
Faculty of Sport and Physical Education
Čarnojevićeva 10A, 18000 Niš
Serbia
www.fsfv.ni.ac.rs

Izvor: marko.aleksandrovic@gmail.com