Milan Srdić osvojio treće mesto u državnom prvenstvu u atletici i obezbedio mesto u reprezentaciji

Milan Srdić (27) osvojio je treće mesto na nedavno održanom državnom prvenstvu Srbije u atletici za osobe sa invaliditetom i time sebi obezbedio mesto u reprezentaciji Srbije.

Foto: Promo / RAS Srbija Milan Srdić na takmičenju

 

 

 

Milan Srdić (27) osvojio je treće mesto na nedavno održanom državnom prvenstvu Srbije u atletici za osobe sa invaliditetom i time sebi obezbedio mesto u reprezentaciji Srbije.

Srdić o kome je Blic pisao osvojio je treće mesto u bacanju koplja, a naredni period će kako kaže trenirati kako bi se pripremio za evropsko takmičenje koje ga očekuje naredne godine u Berlinu, dok je olimpijada u Tokiju 2020. njegov glavni cilj.

– U atletici za osobe sa invliditetom svaka povreda ima svoju kategorizaciju. Tako zbog moje povrede mogu da se takmičim u bacanju: diska, kugle i koplja. Ispostavilo se da sam na nedavno odražnom takmičenju bio veoma dobar u bacanju koplja, iako mi je kugla draža – kaže Srdić.

Kaže da je atletiku zavoleo još pre nekoliko godina, kada je vredno trenirao ali da je zbog lečenja u Rusiji morao da napravi pauzu, koja ga nije omela u tome da osvoji treće mesto na državnom takmičenju.

Milan je ostao vezan za invalidska kolica posle saobraćajne nezgode, a život je posvetio radu na boljoj bezbednosti u saobraćaju i treniranju za ulazak u atletsku reprezentaciju.

Nekadašnji fudbalski golman je 2008, kada je bio treći razred srednje škole, vozeći motor doživeo težak udes.

– Sve do nezgode sam trenirao fudbal. Posle sam bio godinu i po dana prikovan za krevet. Onda sam prelomio da idem dalje i da sve što je do tada bilo zgužvam kao papir i bacim. Oduvek sam se borio i taj sportski duh prati me kroz čitav život. Razmišljao sam šta mogu da učinim kako bih prilagodio život novoj situaciji i šta mogu da popravim oko sebe – priča Milan.

Kaže da se trudio da sve nauči sam, od korišćenja kolica do vožnje automobila i savladavanja prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Njemu je ostao još jedna ispit na master studijama Fakulteta tehničkih nauka, a u međuvremenu našao je i posao u struci.

Kaže da je tokom uviđaja za saobraćajnu nezgodu u kojoj je povređen bilo niz nepravilnosti, zbog čega je i upisao master iz bezbednosti u saobraćaju na Fakultetu tehničkih nauka.

Istovremeno je učestvovao u projektu „Još uvek vozim“ u okviru koga osobe s invaliditetom, žrtve saobraćajnih nezgoda, drže predavanja srednjoškolcima. Upravo zbog toga Srdić je nedavno dobio i drugu nagradu za dosadašnja postignuća iz oblasti društvenog aktivizma nacionalnog „Youth Heroes“ konkursa koji organizuju Egzit fondacija i Naftna industrija Srbije.

Konkus je pokrenut s ciljem da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

– Velika mi je čast što sam dobio nagradu, jer je bilo dosta prijavljenih – kaže Srdić i napominje da se uz dobru organizaciju vremena sve može postići u životu.

Objavljeno: 23. 05. 2017.

Izvor: www.blic.rs

Autor: S. Aničić