Отворен дневни боравак за младе са инвалидитетом

Побољшање услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом у општини Ковачица,…

Фото: Општина Ковачица

 

Ковачица: Побољшање услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом у општини Ковачица, пројекат који општина Ковачица у партнерству са Центром за социјални рад Ковачице и дургих учесницима реализује средствима ЕУ, представљен је у Туристичком насељу “Релакс”.

Услуга ће бити реализована за 10 корисника, младих од 15 до 30 година уз ангажовање  стручних лица Центра за социјални рад Ковачице и троје новозапослених обучених од акредитованих стручњака за пружање те врсте услуге социјалне заштите.

Укупна вредност пројекта започетог крајем 2015. године и који траје две године, износи 173.321,73 евра, од чега је из ЕУ обезбеђено 90 одсто, а остатак је допринос општине Ковачица.

На медијској презентацији пројекта у “Релаксу” поред представника локалне самоуправе и Центра за социјални рад били су присутни корисници дневног боравка и њихови родитељи, донатори, сликари, пчелари и други који директно доприносе да захтеван пројекат заживи. Овај пројекат у Ковачици номинован је као најбоље реализован пројекат у области социјалне заштите из фондова ЕУ у Србији.

Отварањем Дневног боравка за младе са инвалидитетом на подручју ковачичке општине омогућена је нова услуга социјалне заштите која ће побољшати социјалну инклузију и квалитет живота особа са инвалидитетом и њихових породица и старатеља. Они нису скривали задовољство што су добили свој кутак, а услуга ће бити реализована за 10 корисника, младих од 15 до 30 година старости, уз ангажовање стручних лица Центра за социјални рад Ковачице и троје новозапослених обучених од стране акредитованих стручњака за пружање ове врсте услуге социјалне заштите.

Дневни боравак за младе са инвалидитетом у Ковачици отворен је у реновираној згради “Звонаревог дома”, а координатор пројекта Данијел Магду наглашава да све активности које се спроводе део су пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву” коју ЕУ финансира са 5,4 милиона евра, а који спроводи Делегација ЕУ у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Председник ковачичке општине Милан Гарашевић је осврнувши се на остварење пројекта рекао да то није ништа спектакуларно, него да је просто морална обавеза свих да помажу особама са инвалидитетом.

„Драго нам је што је Делегација ЕУ у Србији доделила средства нашем пројекту за финансирање Дневног боравка за младе са инвалидитетом. Овим ћемо пројектом пружићемо велику подршку осетљивим друштвеним групама и помоћи им да се боље и лакше интегришу у дурштво. Са друге стране запошљавају се и три лица из локалне заједнице, којима се пружа прилика да унапреде своја знања и стекну нова радна искуства“, рекао је Гарашевић.

Директорка Центра за социјални рад Душанка Петрак истиче велики значај успостављање Дневног боравка за младе са инвалидитетом.

„До сада у нашој општини није постојала оваква услуга социјалне заштите, него је постојала само услуга помоћи у кући за одрасле и старе. На овај начин први пут младима се младима са инвалидитетом пружа услуга социјалне помоћи. Од прошле године када смо започели пројекат доста тога је урађено. Осим што је реновиран простор у којем се пружа услуга дневног боравка почело је и пружање услуге за десет корисника. Замишљено је тако да се младима са инвалидитетом који долазе у дневни боравак, да се оснажују и да се њихов емоционалне, социјалне и друге способности подстичу и развијају, да могу остваривати своје потребе у својој локалној средини. Да смо на прваом путу показује чињеница да имамо још пуно родитеља и других који се интересују за овакав вид подршке и надам се да ћемо наставити у том смеру и да ћемо касније моћи да пружамо ову услугу социјалне заштите за више корисника него што је то сада“, каже Душанка Петрак.

На медијској презентацији пројекта у “Релаксу” поред представника локалне самоуправе и Центра за социјални рад били су присутни корисници дневног боравка и њихови родитељи, донатори, сликари, пчелари и други који директно доприносе квалитету живота целе заједнице. Корисници дневног боравка су захвалност изразили пригодним програмом.

М. Митровић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: M. Mitrović