Lični asistent olakšava život

Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu odobrilo je 700 miliona dinara za unapređenje usluga Centra za socijalni rad u 125 opština.

 

 

Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu odobrilo je 700 miliona dinara za unapređenje usluga Centra za socijalni rad u 125 opština. Leskovac je među gradovima koji je dobio najviše novca, zahvaljujući tome što ima lične asistente za pomoć osobama sa invaliditetom.

Jedan od leskovačkih ličnih asistenata je Elvira Jakupović, koja već osam godina pomaže Svetislavu Marjanoviću.

Svetislav objašnjava koliko mu njena pomoć znači oko svakodnevnih aktivnosti.

– Imam mnoga fizička ograničenja: ne mogu sam da ustanem iz kreveta, da se obučem, uzmem čašu vode, ali sve te nedostatke mogu spešno da kompenzujem zahvaljujući personalnom asistentu. Usluga personalne asistencije je za mene od neprocenjivog značaja, jer je u potpunosti promenila moj život – kaže Svetislav.

Elvira objašnjava da je njeno zaduženje da osam sati dnevno bude pored Svetislava i pomogne mu oko svakodnevnih obaveza.

– Moj radni dan pičinje u pola osam ujutru, kada odlazim kod Svetislava kako bih mu pomogla. Da nisam tu on ne bi mogao sam da se umije, opere zube, pije vodu, jede – kaže ona.

Izvor: BLIC – Beograd

Autor: B. Bogosav