Trenerska diploma za osvajače olimpijskih znamenja

Nekad su Evropom i svetom vladali reprezentativci Češke, od Londona i Paraolimpijskih igara u bacanju čunjeva, primat su preuzeli takmičari iz Srbije, u prvom redu Željko Dimitrijević vlasnik svih evropskih, svetskih i olimpijskih zlatnih medalja i titula, atletičar koji je u Rio de Žaneiru do zlatne medalje došao svetskim rekordom (29,96 m).

SPORTSKA STRANA JUGA, Foto: Miloš Stamenković

 

 

Niš – Nekad su Evropom i svetom vladali reprezentativci Češke, od Londona i Paraolimpijskih igara u bacanju čunjeva, primat su preuzeli takmičari iz Srbije, u prvom redu Željko Dimitrijević vlasnik svih evropskih, svetskih i olimpijskih zlatnih medalja i titula, atletičar koji je u Rio de Žaneiru do zlatne medalje došao svetskim rekordom (29,96 m).

Valja podsetiti da je najuspešiji atlečira sa ovih prostora, svetski rekord pomerao i prilikom osvajanja zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu(26,88) i da je između dveju Olimpijada,u Engleskoj i Brazilu, svetski rekord popravljao i na EP u Rimu(27,04). Pod krovom najuglednije srpske visokošloske ustanove sa izvanrednim rezultatima u šokolvanju kadrova za paraolimpijski pokret, pred vodećim srpskim stručnjacima, profesorimai i studentima FSFV u Nišu, našao se i osvajač srebrne medalje u bacanju čunjeva na Paraolimpijadi u Brazilu, Miloš Mitić. Pred autoritavinom komisijom trojice profesora FSFV u Nišu, dr.Aleksandrom Rakovićem, dr.Markom Aleksandrovićem i dr.Danijelom Stankovićem, prekidani često aplazima pažljivih pratilca, uspešno su diplomirali i stekli zvanje operativnog atletskog trenera. Svečanom činu prisustvovali su i treneri reprezentacije Srbije Nenad Milojković i Ivana Zuber, svojevremeno uspešni studenti na Trenerskoj školi FSFV u Nišu. Takođe i učesnici poslednjih Paraolimpijskih igara u Brazilu.

-Uz sve radosti koje mi je sport doneo, iako sam nesrećnim slučajem ostao invalid u 19.oj godini, zahvalan sam svima onima koji su doprineli da pronađem sebe u disciplini bacanja čunjeva, gde sam osvojio toliko zlatnih medalja i nekoliko puta od 2010.godine kada sam na terenu Vojne gimnazije u Beogradu postigao daljinu od 19,23 m,više puta pomerao granice svetskog rekorda. I uz odične rezultate mog reprezentativnog druga Miloša, posle dugogodišnje češke dominacije, u ovoj paraolimpijskoj disciplini uspostavio vladavinu srpskih bacača – levoruki Željko Dimitrijević želi da stečenu diplomu i ogromno iskustvo, iskoristi za podršku i rad sa mlađim naraštajima, koji tek dolaze na sportsku scenu.

-U sportu sam od malih nogu, uz pomoć kolica krećem se od nesrećnog pada na ledu i neugodne povrede,od svoje 17.e godine. Upisao sam Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali su studije morale zbog velikih sportskih obaveza, treninga, putovanja i takmičenja, da privremeno ostanu po strani. Srećan sam da smo na FSFV u Nišu, koji je najbolji za ovakvu vrstu školovanja, ja i Željko stekli diplome trenera, pa ćemo stečena znanja i naše veliko takmičarsko iskustvo znati da prenesemo našim naslednicima – osvajač srebrne medalje prošle godine u Brazilu, Miloš Mitić ne propušta da istakne zahvalnost i značajan doprinos medaljama članova stručnog štaba naše reprezentacije.

Moderator današnjeg čina odbrane diplomskog rada na Trenerskoj školi FSFV u Nišu, stručnjak nemerljivih zasluga što paraolimpijski pokret u Jugoistočnoj Srbiji doživljava „revolucionarno proleće“, prof.dr. Marko Aleksandrović sačinio je pregled postignuća paraolimpijaca na Trenerskoj školi FSFV u Nišu, koji jesu uverljiv dokaz priznanja da je ova visokoškolska ustanova vodeća u oblasti inkluzije u fizičkom vaspitanju, fizičkog vežbanja dece sa invaliditetom i u oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja.

-Najveći broj operativnih trenera sa našeg fakulteta je iz atletskog sporta:Jovan Đukić, vd.selektor atletske reprezentacije pri Paraolimpijskom komitetu Srbije(POKS), Ivana Zuber trener atletske reprezentacije pri POKS, Nenad Milojković trener atletske reprezentacije pri POKS, Miloš Grlica bivši uspešni atletičar sa invaliditetom, Siniša Majkić trener atletske reprezentacije pri POKS,a od prošle srede atletski stručnjaci sa diplomom FSFV postali su i izvanredni atletičari sa invaliditetom, Željko Dimitrijević i Miloš Mitić. Školovanje za trenere u golbalu uspešno su završili Dragan Sremčević selektor golbal reprezentacije Srbije, Miloš Grlica,selektor-igrač reprezentacije i Miroslav Topalov Danilov,kapiten golbal reprezentacije Srbije, na putu do diplome stručnjaka u ovom sportu su i Stefan Pivač i Nikola Aritonović,studenti OAS FSFV i Nemanja Vlaškalić trener golbal ekipe iz Novog Sada. Trenersku školu u stonom tenisu završio je Miloš Milenković, sada trener STK OSI „Nais“, školu košarke u kolicima upisao je Mladen Pajević, gen.sekretar i selektor košarkaša Srbije, studije na daljinu upisao je Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom.

Objavljeno: 04. 04. 2017.

Izvor: www.sportskastranajuga.com

RTS 2 Nas Je 10% 08 04 2017 FSFV Niš