Američki general u poseti Pirotu

Pri kraju radovi na izgradnji zgrade za osobe sa invaliditetom.

foto Zoran Panić

 

Pri  kraju radovi na izgradnji zgrade za osobe sa invaliditetom.

Brigadni general Evropske komande Američke vojske Vilijam Hal i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima u utorak (04. aprila) su obišli završne radove na izgradnji zgrade za osobe sa invaliditetom u Pirotu.

Izgradnju ove zgrade preko Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD-e finansira Evropska komanda oružanih snaga Amerike uz saradnju i podršku Grada Pirota. Grad Pirot je obezbedio zemljište za izgradnju zgrade površine oko 420 metara kvadratnih.

General Hal prilikom obilaska ove zgrade koja će imati dvorište, dva sportska terena i dečje igralište rekao je da je zadovoljan kako se odvijaju radovi i saradnjom sa gradom Pirotom.

– Ovo je još jedan primer odlične saradnje izmedju Evropske komade oružanih snaga SAD-e i Srbije. Veliko mi je zadovoljstvo što sam sa gradonačelnikom obišao ove radove. Video sam da gradonačelnik ima dobru viziju razvoja grada. Znamo je kako je teško postići ciljeve. Drago mi je kad vidim ovakve objekte čiji će glavni korisnici biti deca. Nama je veliko zadovoljstvo što možemo da doprinesemo jednom ovakvom projektu- rekao je general Hal.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se zahvalio svima koji su doprineli realizaciji projekta, rekavši da Pirot ima odliču saradnju sa Američkom vojskom i Ambasadom SAD-e.

– Uz njihovu pomoć zajednički smo pre nekoliko godina rekonstruisali školu u selu Poljska Ržana. Vrlo sam zadovoljan ovim radovima i nadam se da će oni uskoro biti završeni. Zgradu će koristiti udruženja osoba sa invaliditetom koja nemaju prostorije za rad. Veoma je važno da je ova zgrada prilagodjena njihovim potrebama. Američka vojska gradi zgradu a mi smo obezbedili prostor i priključke na infrastrukturu. U budžetu za ovu godinu smo planirali novac za  opremanje  zgrade i igrališta- rekao je Vasić, dodajući da se nada nastavku saradnje.

U julu 2015. godine, tadašnji ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi, označio je početak radova na izgradnji ove zgrade.

Predstavnica JP za igradnju i planiranje grada Pirota Aleksandra Manić je rekla da je vrednost radova 43 miliona dinara.

– U zgradi će biti dnevni boravak, kancelarije, kuhinja sa trpezarijom. Zgrada će biti prilagodjena osobama sa invaliditetom sa rampama a i toaleti će biti prilagodjeni ovim osobama- Manićeva.

tekst i foto Zoran Panić

Objavljeno: 04. 04. 217.

Izvor: www.jugmedia.rs

Autor: Jugmedia

Autor: Zoran Panić