Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Бајиној Башти

У Бајиној Башти је отворен први дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју као део пројекта подршке Европске уније инклузивном друштву.

 

У Бајиној Башти је отворен први дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју као део пројекта подршке Европске уније инклузивном друштву.

Четрнаесторо малишана са сметњама у развоју добили су простор за игру, учење, дружење, кроз пројекат „Ја имам сан“ у старој згради која је добила нови изглед, на радост деце и њихових родитеља.

„Ово име „Ја имам сан“, ово је заиста сан за нашу децу. Наша деца овде у овом боравку заиста могу да остваре свој сан да се друђе, да имају адекватну помоћ стручних лица“, каже Маријана Живковић, мајка.

Пројекат је вредан више од 200 хиљада евра, а на заједничком послу нашли су се уз фонд Европске уније и општина Бајина Башта, ресорно министарство, Центар за социјални рад и Удружење деце са сметњама у развоју и њихових родитеља.

„Морамо да пратимо потребе корисника. На овај начин, боравећи овде, деца ће моћи на структуиран начин да проводе соје време и што се тиче едукације, рехабилитације, а у крајњој линији и рада. Овде су два дефектолога, једна медицинска сестра и једна спремачица“, каже Марица Вуковић, директор Центра за социјални рад Бајина Башта.

„Ове године Бајина Башта може да очекује преко четири милиона наменских средстава за развој у наменским заједницама и тај новац управо треба да омогући да оваква услуга постане одржива, не само она, наравно. Ми очекујемода Бајина Башта као активна локална самоуправа развије читав сет услуга, јер средства се повећавају из године у годину управо с циљем да се утврди један социјални минимум, да се утврде услови који морају да постоје. Са стране министарства биће подршка иновативним услугама, а такође да се задржи и постојећи ниво социјалне заштите“, каже др Ненад Иванишевић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пројекат траје до септембра, а онда финансирање Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју преузима бајинобаштанска општине.

Izvor: www.rts.rs

Otvoren dnevnim boravak za decu sa smetnjama u razvoju – Dnevnik zapadne Srbije