Održana sportska takmičenja za osobe sa invaliditetom

U Smederevu su 25. marta održana dva odvojena takmičenja za osobe sa invaliditetom, strelaca i streličara iz cele Srbije, objavio je regionalni portal Podunavlje.info.

Foto: Podunavlje.info

 

 

U Smederevu su 25. marta održana dva odvojena takmičenja za osobe sa invaliditetom, strelaca i streličara iz cele Srbije, objavio je regionalni portal Podunavlje.info.

Smederevo – Tokom prepodneva je Streljački klub osoba sa invaliditetom (OSI) R50 bio domaćin I kola Lige u streljaštvu u nacionalnom B programu za osobe sa invaliditetom iz čitave Srbije.

Na vatrenoj liniji na strelištu u Sportskoj hali Smederevo bilo je ukupno 15 ekipa i 58 takmičara iz Beograda, Zrenjanina, Loznice, Šapca, Kragujevca, Paraćina i drugih gradova. Sudija i predstavnik domaćina Duško Savić, izjavio je za Podunavlje.info da će u okviru Lige do kraja godine biti održano šest kola i finale Kupa Srbije i Državno prvenstvo Srbije. Na finalu Kupa i na Državnom prvenstvu učestvuju takmičari koji su ostvarili norme u okviru Lige, a na kraju godine je finale 12+6 (12 muškaraca i 6 žena, sa najboljim rezultatima iz Lige), posle kojeg se rangiraju.

Pokrovitelj Lige u streljaštvu za osobe sa invaliditetom u nacionalnom B programu je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, preko Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, a glavni organizator je Invalidski streljački savez Srbije na čelu sa komesarom Lige.

Parastreličarski savez Srbije organizovao je 25. marta Prvenstvo Srbije u zatvorenom prostoru (do 18 metara) za osobe sa invaliditetom (OSI), prvi put na osnovu prethodno postavljene norme.

„Prvi put smo postavili norme, pa je na osnovu kriterijuma napravljena selekcija za učešće na ovom turniru. Polako se širimo (Savez) pa smo želeli da postavimo neke svetske standarde“, izjavio je za Podunavlje.info Radovan Nikolić, nacionalni streličarski trener. Nikolić je istakao da turnir nije zatvoren isključivo za OSI, već mogu da se takmiče i zdrave osobe, kao prijatelji turnira.

„To radimo zbog popularizacije sporta koji se jako teško razvija. Postojimo dvanaest godina, a za to vreme je osnovano i toliko klubova“, kazao je Nikolić i podsetio da je za jednog takmičara u parasportu potrebno tri puta više i vremena i ulaganja nego za zdrave osobe, koji nemaju pratioce, pomoćnu opremu, ortopedska pomagala i slično.

“Pored svih problema sa kojima se susrećemo, a najveći  je materijalne prirode, mi smo imali dva olimpijska kandidata. Poređenja radi, kolege zdravi streličari, ni posle 35 godina postojanja, nemaju kandidata za OI“, istakao je Nikolić značaj svog uspeha.

Parastreličari godišnje imaju šest do osam ligaških takmičenja. U subotu (25. marta) se održalo nacionalno prvenstvo u zatvorenom prostoru, a za mesec dana parastreličare očekuje novi turnir na otvorenom prostoru, takođe u Smederevu.

Nikolić je za Podunavlje.info najavio da će i Državno prvenstvo na otvorenom, najverovatnije, biti organizovano u tom gradu, tokom privredno turističke manifestacije Smederevska jesen. Prvenstvo Srbije u Smederevu otvorio je Dejan Forgo, predsednik Parastreličarskog saveza Srbije, poželevši takmičarima: “Sve u žuto!”

Objavljeno: 25. 03. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: D. Đ.