Od siromašnih traže avans, skladište i vagu

Novi propisi poskupljuju ugalj za penzionere i invalide rada.

 

Novi propisi poskupljuju ugalj za penzionere i invalide rada.

Nove odredbe ugovora za kupovinu uglja za sindikate i udruženja donose novine koje će krajnjim korisnicima znatno poskupeti cenu ovog energenta.

Požarevac, Kostolac – Jedno od takvih udruženja jeste i Gradska organizacija invalida rada, neprofitna organizacija koja okuplja finansijski i zdravstveno najugroženiju populaciju.

Ovo udruženje je do ove godine omogućavalo svojim članovima da po najnižim cenama i na rate kupe ugalj za ogrev. Međutim, od ove godine je predviđena uplata depozita u visini od pet odsto od ukupne neto vrednosti ugovorene količine, što prethodnih godina nije bio.

– Ugalj nismo prethodnih godina kupovali u količini koja je bila predviđena ugovorom, ali razlog za to jeste taj što jedan broj članova nije mogao finansijski da otplati ugalj ili se dešavalo da neki član u međuvremenu premine. Ipak, ugalj nije kvarljiva roba i kao takav ostajao je na površinskom kopu, kazao je Svetozar Božinović, predsednik Udruženja, i podsetio da se radi o jako osetljivoj kategoriji kupca.

– Takođe, u ponudi za zaključenje ugovora o kupovini uglja Udruženje je u obavezi da ima skladište i vagu odakle će vršiti preraspodelu i merenje uglja. Udruženje se ne može baviti trgovinom, pa čak i da se preregistrujemo, izgubili bismo poziciju kategorije kupca za povoljniju kupovinu uglja u odnosu na trgovce. S druge strane, korišćenje, odnosno zakup skladišta uticao bi na povećanje cene uglja, a podsećam da neki od naših članova imaju najniže penzije u Srbiji, napominje Božinović i moli za razumevanje nadležnih.

Pored molbi, oni su uputili i predloge da se za udruženja koja okupljaju najugroženije slojeve stanovništva u novom ugovoru naprave olakšice pri kupovini uglja. Iz TE KO Kostolac dobili su odgovor da su prema instrukcijama Sektora za poslove i snabdevanja iz Beograda i Organak TE KO Kostolac i Ogranak Kolubara u obavezi da poštuju slovo ovog ugovora i sve njegove odredbe – bez izuzetaka.

Zloupotrebe i socijala

U Gradskoj organizaciji invalida rada kažu da su novine unete u ovaj ugovor stavljene sa ciljem da se smanji mogućnost zloupotreba i malverzacija pri ovakvim poslovima. Ipak, u svetlu novih troškova koja su neminovna, veoma je izvesno da ako ovako ostanu stvari, članovi udruženja jednostavno ostanu bez ogreva za narednu grejnu sezonu ili budu upućeni na stovarišta gde su, za penzionere sa ovakvim primanjima, cene nedostižne.

Objavljeno: 22. 02. 2017.

Izvor: www.danas.rs

Autor: M. Veljković