Живот посвећен онима према којима живот није био фер

Више од 450 учесника из земље и региона четири дана је, у Новом Саду, на Данима дефектолога Србије, разговарало о томе колико је напредовала струка, с којим проблемима се суочавају у раду и како те проблеме решити.

Брига о деци основ одговорне политике, Фото: Жарко Николић

 

 

Више од 450 учесника из земље и региона четири дана је, у Новом Саду, на Данима дефектолога Србије, разговарало о томе колико је напредовала струка, с којим проблемима се суочавају у раду и како те проблеме решити. Централна овогодишња тема – актуелни приступи у раду дефектолога и специјалних педагога – осветљена је кроз уводна и пленарна излагања, предавања, те постер презентације, изложбу асистивне технологије, учила и дидактичких материјала, радионице и панел дискусије чак 160 учесника.

– Сваки човек има право на наду и не треба га мерити према оном што не може, него према оном што може, а ви сте живот посветили онима према којима живот није био фер – рекао је, отварајући скуп, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин. – У садашњем Закону о социјалној заштити има доста нелогичности и он ће се мењати. Урадићемо и процену образовног система у специјалним школама и то заједно с Министарством просвете, да видимо шта је добро, а где смо погрешили и како да то поправимо, како би се у њему деца суштински оспособљавала за живот и стицала вештине, знање и самопоуздање, да би се у времену када више не буду у школи, могла ослонити на себе.
Председник Управног одбора Друштва дефектолога Србије Синиша Ранковић , поздрављајући у име организатора учеснике скупа, нагласио је да се на њему прожимање струке и науке огледа први пут и кроз учешће и студената и професора Факултета за специјалну рехабилитацију и едукацију Универзитета у Београду који је, заједно са Друштвом дефектолога и организовао овај велики међународни скуп.
– Брига о деци и породици, а посебно о оној с посебним потребама, јесте основ одговорне политике коју води Град Нови Сад и имамо много пројеката усмерених у правцу побољшања квалитета живота овакве деце,  којима им омогућавамо различите видове подршке – рекла је помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић. – Овакви скупови су и због тога драгоцени јер сте на њима у прилици да размените искуства из свог рада.
Признање за обављање часног, хуманог и одговорног посла дефектолозима је одао и заменик покрајинског секретара за образовање, управу, прописе и националне мањине – заједнице Милан Ковачевић, док је директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Зоран Аврамовић нагласио да је кључни циљ реформе образовања изградња образовног система који ће уважавати различитости, јер савремено друштво захтева промене које ће омогућити једнако образовање све деце. Мини концерт одржао је Мешовити инклузивни хор „Исон“, са гостима из хорова „Вивак“ ОШ „ДушкоРадовић“ из Новог Сада и ОШ „Вук Караyић“ из Србобрана, и са члановима Школе гитаре и флауте „М кутка“ из Новог Сада, као и из Хора просветних радника.
Подршку и помоћ дефектолозима обећали су и државни секретари из Министарства здравља Ференц Вицко, а из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Ана Марија Вичек, која је дефектологе позвала и да се активно укључе у креирање реформских промена које креира ово министарство. После потписивања посебног протокола о сарадњи с министром Вулином, деканка ФАСПЕР-а професорка др Снежана Николић похвалила се великим интересовањем средњошколаца за упис на овај факултет, на којем је до сада дипломирало 9.500 студената, а по 200 их је магистрирало и докторирало, што је, како је рекла, велика сила и снага једне професије.
Д. Девечерски
Фото: Жарко Николић
Izvor: www.dnevnik.rs
Autor: D. Devečerski