RTV (Jan Valo)

 

Od juče u Novom Sadu.

Novi Sad – Juče je u Novom Sadu počela četvorodnevna stručno-naučna konferencija, sa međunarodnim učešćem – Dani defektologa 2017. Dani defektologa su tradicionalni i najveći stručni skup defektologa i specijalnih pedagoga, u sektoru obrazovanja, zdravstvene zaštite i rehabilitacije, socijalne zaštite i prevencije. Ovaj skup, na kome učestvuju i defektolozi iz regiona prilika je da se stručna javnost upozna sa aktuelnim novinama u obrazovanju i rehabilitaciji dece sa smetnjama u razvoju, osoba sa invaliditetom i osoba sa poremećajima u društvenom ponašanju, ali i da se sagleda aktuelna situacija u obrazovanju dece i osoba sa smetnjama u razvoju, osam godina od uvođenja obrazovne inkluzije u Zakon.

Izvor: DNEVNIK – Društvo

Autor: D. D.

O tome i na:

–  Otvoreni Dani defektologa 2017. u Novom Sadu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin  je u novosadskom Hotelu „Park“ otvorio međunarodnu manifestaciju „Dani defektologa 2017“.

Vulin je tom prilikom u ime ministarstva na čijem je čelu potpisao Protokol o saradnji sa Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu u ime koga je potpis na Protokol stavila dekan Snežana Nikolić.

Obraćajući se prisutnima Vulin je rekao da potpisivanje Protokola predstavlja simboličan početak saradnje između Ministarstva i Fakulteta, koja je, kako je kazao, postojala i ranije i koja treba da se unapredi.

Vulin se, govoreći o važnosti defektologije i defektologa, za koje je kazao da su višestruko značajni, zapitao kako sistem socijalne zaštite može da postoji bez defektologa.

„Defektolozi i socijalna zaštita su jedno i zato ćemo vrlo brzo ispraviti određene greške u sistemu, a koje kažu da direktor socijalne zaštite može biti pravnik ili ekonomista, a da to ne može da bude defektolog koji neuporedivo više veze ima sa socijalnom zaštitom od pravnika ili ekonomiste“, rekao je Vulin.

On je dodao da je o ispravljanju te greške već razgovarao sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, ali je naglasio da je sa njim razgovarao i o drugim promenama u toj oblasti, pa je već i formirana radna grupa koja će se baviti reformom sistema u specijalnim školama.

Kada je reč o potpisanom sporazumu Vulin je rekao novinarima da se njime utvrđuju oblasti i predmet međusobne saradnje kao i oblici i načini njihove primene.

„U praksi ovaj sporazum podrzumeva zajedničko angažovanje na razvoju servisa i usluga za unapređenje zaštite dece i omladine sa smetnjama u razvoju. Omogućava da deca volontiraju u institucijama ministarstva i druge vidove saradnje“, rekao je Vulin, dodajući da su defektolozi u prošlosti bili neopravdano skrajnuti.

Dekan Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu Snežana Nikolić izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma istakavši da je jedinstvena želja potpisnika da se unapredi saradnja, a sve u korist i za dobrobit korisnika usluga.

Predsednik Upravnog odbora Društva defektologa Srbije Siniša Ranković je rekao da na „Danima defektologa 2017“ u Novom Sadu učestvuje više od 450 defektologa iz svih zemalja regiona, te iz Velike Britanije, Rumunije i Italije.

Prema njegovim rečima, naši defektolozi u praktičnom radu primenjuju sva dostignuća u svetu u toj oblasti, a najveći problem leži u činjenici da je slaba finasijska podrška radu defektologa.

Otvaranju međunarodne manifestacije prisustvovali su i državni sekretari u ministarstvima zdravlja i prosvete Ferec Vicko i Ana Marija Viček.

Izvor: www.studiob.rs

Izvor: Tanjug

– Ministar Vulin otvorio Dane defektologa 2017. – www.blic.rs

– НС: Отворени „Дани дефектолога 2017.“ – www.rtv.rs