Vulin: Dostupnost obrazovanju osobama sa invaliditetom

Dužnost Ministarstva rada, ali i čitavog društva jeste da se osobama sa invaliditetom obezbedi potpuna dostupnost obrazovanju, a zahvaljujući tome i zapošljavanju, poručio je 27. januara ministar Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin u školi "Stefan Dečanski"

 

Bеograd – Dužnost Ministarstva rada, ali i čitavog društva jeste da se osobama sa invaliditetom obezbedi potpuna dostupnost obrazovanju, a zahvaljujući tome i zapošljavanju, poručio je 27. januara ministar Aleksandar Vulin.

Srbija će biti uspešna i humana onoliko koliko bude omogućila da sve osobe sa invaliditetom učestvuju u njenom svakodnevnom životu, odnosno, u svemu onome što smatramo životom, rekao je Vulin nakon obilaska Škole za oštećene sluhom – nagluve „Stefan Dečanski“ povodom obeležavanja školske slave Svetog Save.

„Osobe sa invaliditetom nisu nikakve osobe sa posebnim potrebama. Njihove potrebe su potrebe kao i svakog drugog ljudskog bića – da se obrazuju, rade, zasnivaju porodicu, da se leče i da im društvo i čitava zemlja budu dostupni kao i bilo kojoj drugoj osobi“, ukazao je on.

Navodeći da deca u školi „Stefan Dečanski“ uče, rade i pripremaju se za život, Vulin je istakao da je dužnost ministarstva, ali i čitavog društva da se osobama sa invaliditetom obezbedi dostupnost obrazovanju, a zahvaljujući tome i zapošljavanju, pa i samom životu koji će biti dobar ili loš koliko i bilo kom drugom građaninu ove zemlje.

„To je naš zadatak, naša misija. Osobe sa invaliditetom nisu ničiji teret, već su ljudi kojima se mora ostaviti mogućnost da se školuju, rade, bore za sopstveni život“, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, deca i roditelji koji imaju decu sa određenim hendikepom nam pokazuju, svojom hrabrošću, kako se rešavaju pravi problemi u životu i koliko je važno da čitavo društvo to razume i da nikada ne odstupi od toga.

„Ministarstvo rada će kroz svoje instrumente nastaviti da se bori za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom. Nadamo se da ćemo ove godine imati još veću stopu zapošljavanja osoba sa invaliditetom iako je 2016. godina bila daleko najbolja od kada se vrši zapošljavanja osoba sa invaliditetom preko Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Vulin.

Kako je naveo, obezbeđena su i veća sredstva za zapošljavanja, ali i veća sredstva za podršku organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Direktorka škole „Stefan Dečanski“ Lepa Petrović podsetila je da je ta škola jedna od najstarijih i da ove godine slavi 120 godina postojanja.

Navodeći da je ove godine škola dobila Svetosavsku nagradu, ali i nagradu Miodrag Matić, Petrović je istakao nagrade nisu slučajno došle jer su iza škole veliki uspesi učenika.

Kako je ukazala, poseta ministra znači da je škola uvažena, a Svetosavska nagrada obavezuje da i ubuduće škola bude dobra i da prati tendencije savremenog obrazovanja.

„Imamo 180 učenika. U školi je zastupljen ceo sistem od predškolskog obrazovanja do osnovne i srednje škole. U srednjoj školi imamo šest područja rada i 16 obrazovnih profila koji su inovirani i koji prate tendencije tržišta rada“, rekla je Petrović.

Objavljeno: 27. 01. 2017.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: Tanjug

O tome i na:

Vulin: Dostupnost obrazovanja osobama sa invaliditetom – (www.studiob.rs)

– Vulin: Dostupnost obrazovanju osobama sa invaliditetom – (www.rts.rs)