Javne ustanove nepristupačne invalidima

U Šumadiji i Pomoravlju postoji 694 javne ustanove, a svega 92 objekta, ili 13,3 odsto ima platformu za osobe sa invaliditetom koja im omogućava nesmetan i bezbedan prilaz.

Народни музеј у Крагујевцу једна је од ретких установа са приступном рампом за инвалиде (Фото: Б. Карталовић)

 

Kragujevac – U Šumadiji i Pomoravlju postoji 694 javne ustanove, a svega 92 objekta, ili 13,3 odsto ima platformu za osobe sa invaliditetom koja im omogućava nesmetan i bezbedan prilaz.

Prema rečima Milana Grbovića, predsednika Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara „Šumadija”, u Kragujevcu živi više od 1.700 osoba sa invaliditetom, a pristupne platforme za pomoć onima koji koriste invalidska kolica izgradilo je petnaestak javnih ustanova. Zato je Gradsko veće donelo odluku da se Kragujevac priključi projektu Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja koji predviđa uklanjanje građevinskih barijera, ali i pokretanje proizvodnje specijalnih uređaja koji bi se pravili u nekoj zaštitnoj radionici u centralnoj Srbiji. Prema toj odluci, Kragujevac je spreman da izdvoji 300.000 dinara kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom koje žive u ovom gradu.

Gradsko veće je dalo saglasnost i da se sa lokalnom agencijom za saobraćaj sklope ugovori o prevozu osoba sa invaliditetom specijalnim kombi vozilom i finansiranju korišćenja javnog prevoza.

 Izvor: www.politika.rs
Autor: B. K.