Majstori koje gazde traže

Srednja zanatska škola edukuje i osposobljava za samostalan život decu sa smetnjama u učenju i razvoju.

U ustanovi je dualno obrazovanje odavno zaživelo, Foto P. Mitić

 

Srednja zanatska škola edukuje i osposobljava za samostalan život decu sa smetnjama u učenju i razvoju. Po završetku škole đaci se brzo zapošljavaju.

Oni su kao porodica. Bez obzira na mentalne i fizičke hendikepe, svi su jedan tim – učenici, profesori, pomoćno osoblje. U Srednjoj zanatskoj školi obrazuju se budući cvećari, auto-limari, auto–lakireri, knjigovesci, pekari, frizeri… Iako je reč o deci sa smetnjama u učenju i razvoju, posle završetka škole potpuno su osposobljeni da počnu da rade.

Direktor škole Milovan Marković zna ime skoro svakog učenika. Dok nam pokazuje kabinete u kojima učenici uče tajne svog zanata, oni se utrkuju ko će ga pre pozdraviti. Direktor zna sve o njima, šta vole, iz kakvih porodica dolaze, šta im smeta…

– Dualno obrazovanje je kod nas odavno zaživelo, tako da učenici imaju tri dana nedeljno praktičnu nastavu – priča Marković. – U drugoj i trećoj godini imaju praksu i u privredi tako da su, uprkos smetnjama, u potpunosti osposobljeni za buduće zanimanje. Imamo 240 učenika i jedina smo srednja škola ovog tipa u Beogradu. Od pre tri godine kod nas se upisuju i deca sa cerebralnom paralizom, koja ranije nisu imala mogućnost da se školuju.

Zajedno sa nastavnicima đaci su preuredili prostor i napravili staklenu baštu. U „školskoj oazi“ rastu muškatle, filadendroni, lozice… U kuhinji se, kako kažu, spremaju najbolje krofne. Za ulepšavanje tu je i frizerski salon, gde tajne ovog zanata deci prenose i poznati stilisti, koji gostuju u školi. Budući auto-lakireri i limari od starih automobila „prave“ nove, kao da su tek izašli sa fabričke trake, dok se njihove kolege bravari diče roštiljima napravljenim od bojlera. Knjigovesci i pakeri, uz pomoć svojih nastavnika, sklapaju rokovnike, ukrasne kese, kutije za račune koje su oni osmislili.

– Naši učenici se brzo zapošljavaju posle mature – ističe direktor. – Poslodavci kod kojih su na praksi imaju samo reči hvale za njih. Oni su vredni i odlični radnici. Traže samo malo pažnje i da ih kolektiv prihvati. Veliki broj dece dolazi iz socijalno ugroženih porodica, pa se trudimo da im pomognemo i da im obezbedimo knjige, sveske i garderobu. U školi imaju užinu i ručak, koji se spremaju u našoj kuhinji.

Iako u ovoj školi ima dece sa teškim dijagnozama, zahvaljujući pažnji i ljubavi koje im poklanjaju nastavnici i ostalo osoblje, oni se osećaju korisnim. Miljenik svih je Džoni, koji će vam za nekoliko sekundi, na osnovu datuma rođenja, reći kog ste dana u nedelji rođeni, u šta se uverila i naša ekipa. U njegovoj memoriji je kalendar od sto godina unazad. Česti gosti su im drugari iz Internacionalne škole „Beograd“, koju pohađaju deca diplomata. Ni jezik, ni hendikepi nisu prepreka za njihovo druženje.

Vannastavne aktivnosti

Srednja zanatska škola je jedina obrazovna ustanova u kojoj se, od 12 do 13 sati, prekida nastava i đaci idu na vannastavne aktivnosti.

U sekcijama oni uče da glume, pevaju, prave razne predmete… Ova novina uvedena je od početka školske godine, a cilj je da se đaci dodatno animiraju, relaksiraju i zainteresuju za učenje.

Pomoć Nemaca

– Sa nemačkom organizacijom GIZ radimo na projektu javno-privatnog partnerstva – kaže direktor Marković. – Cilj nam je otvaranje dveju firmi za pakovanje i štamparije, gde bi deca bila u direktnom kontaktu sa proizvodnjom, a oni bi ih stipendirali i zapošljavali posle završetka škole.

Objavljeno: 25. 12. 2016.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: B. Borisavljević