Николић: Остварити боље стандарде за особе са инвалидитетом

Председник Србије Томислав Николић рекао је да Србија жели да за грађане са инвалидитетом оствари знатно боље стандарде него што их имају данас.

 

Председник Србије Томислав Николић рекао је да Србија жели да за грађане са инвалидитетом оствари знатно боље стандарде него што их имају данас.

„Србија покушава да се уклопи у правила Европске уније да би својим грађанима омогућила европске стандарде. Велика нам је жеља да и за наше грађане са инвалидитетом остваримо знатно боље стандарде него што их имају данас“, рекао је Николић на састанку са делегацијом Савеза глувих и наглувих Србије, коју је предводила председница Сузана Масалаћ Матовић.

Николић је истакао да је свестан чињенице да су у Србији особе које су глуве или наглуве принуђене на бројна ограничења у животу, а као највеће проблеме је навео непостојање решења за адекватно информисање, пружање хитне медицинске помоћи, али и бројна ограничења при школовању глуве и наглуве деце, саопштила је прес служба председника Републике.

Председница Савеза Сузана Масалаћ Матовић, захвалила се председнику Николићу на помоћи и подршци приликом усвајања Закона о употреби знаковног језика и замолила га да подржи иницијативу Савеза о хитном доношењу новог Закона о инвалидским организацијама.

Она је рекла да је садашња легислатива неадекватна и не може да на прави начин дефинише и омогући рад локалних организација глувих и наглувих особа. Због тога је неопходно доношење новог Закона о инвалидским организацијама, којим би се та материја много боље дефинисала.

Председник Николић је обећао да ће се, у сарадњи са Владом Србије и Савезом глувих и наглувих Србије, лично ангажовати како би се што више поправио положај глувих и наглувих особа у нашој земљи, наведено је у саопштењу.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG