Подршка студентима с инвалидитетом

Центар за развој каријере Новог Сада је институција усмерена на пружање савета и подршке свим новосадским студентима и младим људима који имају предузетничку иницијативу

 

 

Центар за развој каријере Новог Сада је институција усмерена на пружање савета и подршке свим новосадским студентима и младим људима који имају предузетничку иницијативу и идеју којом би започели своју професионалну каријеру.

Осим тога, надлежност Центра је и реализација пројеката међународног карактера за стручно ангажовање студената и дипломаца. Центар за развој каријере Новог Сада, у сарадњи с Удружењем студената с инвалидитетом Универзитета у Новом Саду, реализује међународни пројекат „Trans2work” с циљем запослења студената и дипломаца с инвалидитетом.

– Што се тиче младих с инвалидитетом, мислим да се ситуација побољшава у односу на претходни период – каже сарадник на пројекту „Trans2work” и ментор за студенте с инвалидитетом Стефан Савић.

– Тренутно се ради на увођењу нових политика за унапређење пословног окружења особа с инвалидитетом, све више се промовише друштвено предузетништво као модел за њихово запошљавање и начин за остваривање сервиса подршке особама с инвалидитетом.

Савић објашњава да је пројекат „Trans2work” наставак више пројеката који су реализовани у претходном периоду, а имали су у фокусу студенте с инвалидитетом. У њему учествује седам земаља, међу којима и Србија, с укупно 22 партнера из државног, приватног и невладиног сектора. Основни циљ пројекта је умрежавање релевантних актера у процесу запошљавања особа с инвалидитетом који треба да допринесу стварању позитивног радног окружења за студенте и дипломце с инвалидитетом.

Статистички подаци говоре да на евиденцији Националне службе за запошљавање има око 340 регистрованих послодаваца, док их око 80 одсто има запослене с инвалидитетом, а од тога 40 одсто особа с инвалидитетом ради у јавном сектору.

А. З.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: A. Z.