Zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je 3. decembra da je tokom 2016. godine, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom.

(Фото Танјуг)

 

 

Beograd, Novi Sad – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je 3. decembra da je tokom 2016. godine, posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom.

Vulin je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kazao da je na konkursima u prethodne tri godine, Ministarstvo rada podržalo osobe sa invaliditetom sa 916 miliona dinara.

„U 2015. godini zaposleno je 4.913 osoba sa invaliditetom, a za narednu godinu predvideli smo povećanje izdataka sa 355 na 400 miliona dinara“, kazao je ministar novinarima u Skupštini Beograda, gde je prisustvovao mjuziklu „Čarobno putovanje“ u izvođenju dece sa autizmom.

Vulin je ocenio da društvo treba da brine o osobama sa invaliditetom u finansijskom smislu, ali i da ih „razume“.

„Osobe sa invaliditetom su važan deo našeg društva, njihove potrebe su iste kao i potrebe drugih. Važno je da ih razumemo, da shvatimo da nisu teret društva“, kazao je Vulin.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović kazala je da je moto ovogodišnjeg obeležavanja Dana osoba sa invaliditetom „17 ciljeva za dostizanje budućnosti kakvu želimo“.

„Želimo budućnost u kojoj će deca sa invaliditetom imati iste mogućnosti razvoja kao i druga deca, budućnost u kojoj će moći samostalno da se kreću, da žive bez barijera, ne samo fizičkih“, kazala je Ivanka Jovanović.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navela je da prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Beogradu živi oko 98.000 osoba sa invaliditetom.

„Grad Beograd obezbedio je u proteklom periodu više od 300 ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju, obnovili smo ove godine šest dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju, a započeli smo i program informatičkog obrazovanja osoba sa invaliditetom u cilju njihovog lakšeg zapošljavanja“, kazala je Stanisavljevićeva.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju 3. decembar s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proizlazi iz 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su iskorenjivanje gladi i siromaštva, i obezbeđivanje zdravstvene zaštite i inkluzivnog obrazovanja.

Najveći problem diskriminacija

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, a u Srbiji je i dalje njihov najveći problem diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Ne postoji precizna baza podataka koliko osoba sa invaliditetom (OSI) ima u našoj zemlja. Procenjuje se da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, odnosno 560.000 do 700.000 ljudi.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević kaže da je u poslednjih petnaestak godina država puno učinjeno na zakonskoj regulativi, ali da problemi nastaju u primeni zakona.

Kao primer naveo je rampe za invalide kojih nema ili su vrlo retke, tako da je nepristupačnost brojnim objektima i dalje veoma izražena.

„Osobe u kolicima danas ne mogu da sednu u kafić i popiju kafu sa prijateljima, jer ne postoje rampe, ne mogu da uđu u brojne autobuse. Sve je to diskriminacija“, rekao je Pajević Tanjugu.

Što se tiče zapošljavanja problematika je, nastavlja on, veoma kompleksna, jer osobe sa invaliditetom „često nemaju znanja i veštine za određene poslove“, a one najednostavnije, rad na pijaci ili pakovanje robe u rafove, obično zbog prirode bolesti ne mogu da obavljaju.

Problem predstavlja, kako kaže, i obrazovni sistem koji je često nedostupan, a one osobe kod kojih invaliditet nastane kasnije nemaju mogućnost prekvalifikacije prema svojim mogućnostima.

Podaci kažu da svaka osma osoba sa invaliditetom od 15 godina i starija nikad nije ni krenula u školu, od čega je oko 81 odsto žena, to je 41, 9 odsto od ukupnog broja neobrazovanih.

Diskriminacija žene i devojčice sa invaliditetom duplo je veća u svim oblastima života nego muškaraca, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti od 2010. godine do danas pristiglo je 390 pritužbi zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, od čega je 111 pritužbi bilo zbog diskriminacije žena sa invaliditetom.

Osoba sa invaliditetom ima oko 62 odsto među penzionerima, dok je studenata i učenika 0,5 odsto.

Od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, najviše ima problem sa hodom oko 60 odsto.

Suzana Paunović: Žene sa invaliditetom u povećanom riziku od višestruke diskriminacije

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović danas je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, izjavila da su žene sa invaliditetom, kojih ima više od 400.000 u Srbiji u povećanom riziku od višestruke diskriminacije.

„Nižeg su stepena obrazovanja od žena bez invaliditeta ili muškaraca sa invaliditetom, manje se vrednuje njihov rad i imaju manje plaćene profesionalne pozicije“, navela je Paunović u saopštenju.

Prema njenim rečima, te žene su češće žrtve nasilja u porodici, dok se u praksi dešavalo da se starateljstvo nad decom, čak i u ovim slučajevima pre dodeli muškarcu koji je vršio nasilje.

Ona je kazala da će ta praksa u Srbiji biti promenjena i da će vlada nastaviti da radi na njihovom ekonomskom osnaživanju.

„Činjenica da neko ima invaliditet, ne sme biti dominantni razlog za oduzimanje poslovne sposobnosti. U 2015. godini strateška zaštita je primenjena na 12.493 osoba. Od tog broja, 93 posto korisnika je potpuno lišeno poslovne sposobnosti, dok je sedam odsto delimično lišeno poslovne sposobnosti“, precizirala je Paunović.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava podsetila je da je Srbija jedna od 166 država koje su ratifikovale Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se danas, a u Srbiji je i dalje njihov najveći problem diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Ne postoji precizna baza podataka koliko osoba sa invaliditetom (OSI) ima u našoj zemlja. Procenjuje se da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, odnosno 560.000 do 700.000 ljudi.

LSV: Da se osoba sa invaliditetom ne setimo samo 3. decembra

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se mora još puno raditi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u društvu i ocenila da činjenica da su invalidi rada „Zastave Inpro“ iz Kragujevca 50 dana štrajkovali glađu jer nisu imali drugog načina da se bore za svoja prava, najpotresnije svedoči kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji.

„Naravno da ima i dobrih primera, među kojima je i subotički DES, ali je isto tako činjenica da ima još puno toga da se radi i uradi, pre svega u oblasti zapošljavanja, i da mnogi poslodavci i dalje izbegavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, navodi se u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

Dodaje se da se tih građanki i građana država ne sme setiti samo 3. decembra, već da o njima treba još intenzivnije da brine i tokom ostala 364 dana u godini.

„U prilog tome govori i podatak da od 700.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji, njih 15 odsto ima posao, da mnogi žive u siromaštvu i da svoje probleme ne mogu rešiti bez pune pomoći nadležnih državnih službi“, naveo je Stručni savet za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje LSV-a.

Ta stranka je pozvala Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja da formira posebno, operativno radno telo s kol centrom, koje bi se na dnevnom nivou bavilo isključivo problemima osoba sa invaliditetom, izradom zakonskih akata i nadzora nad sprovođenjem postojećih zakona koji se na njih odnose.

www.youtube.com/watch?v=Pev0kH4dozg

Objavljeno: 03, 12. 2016.

Izvor: www.rtv.rs

Izvor: Tanjug, Beta, RTV