САЗНАЈЕМО: Дијабетичарима нови апарати и више трачица

Правилник о медицинским помагалима ускоро ће бити измењен и оболели од дијабетеса имаће право на више тест-трачица за мерење нивоа шећера у крви, али и нови апарат са говорним софтвером

 

Правилник о медицинским помагалима ускоро ће бити измењен и оболели од дијабетеса имаће право на више тест-трачица за мерење нивоа шећера у крви, али и нови апарат са говорним софтвером за слепе и слабовиде, сазнаје “Дневник” у Републичком фонду за здравствено осигурање. Такође, биће проширене категорија оболелих који ће имати право на помагала и олакшан поступак за остваривање права на њих. Измена Правилника односиће се и на протезе за екстремитете, инвалидска колица и друга помагала.

Пацијенти су се недавно жалили како не добијају довољно тест-трачица за мерење шећера у крви. Наиме, на терет Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) одобрено им је да месечно добију 50 трака, а некима је потребно и између 150 и месечно ових трачица месечно. Ситуација би ускоро могла да се реши у корист оболелих, јер у РФЗО кажу да је вршилац дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање Верица Лазић формирала Комисију са задатком да сачини предлог Правилника о изменама и допунама Правилника о медицинско-техничким помагалима која се обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања.
– Чланови Комисије су представници РФЗО и струке, еминентни стручњаци из различитих грана медицине, међу којима су и ендокринолози проф др Катарина Лалић и проф др Александра Јотић. Предлог струке је повећање броја тест-трака за мерење нивоа шећера у крви за све категорије осигураних лица оболелих од дијабетес мелитуса и обезбеђивање права на ово помагало и категоријама које до сада нису имале то право, а то су корисници старији од 18 година који су на мање од четири дозе инсулина дневно и деца до 18 година живота која су без инсулинске терапије, односно који имају ретке форме Моддy или тип ИИ – каже саветник директора за информисање у РФЗО Немања Великић.
Према његовим речима, израда Правилника о изменама и допунама Правилника о медицинско-техничким помагалима која се обезбеђују из средстава обавезног здравственог осигурања је у току и очекује у најскорије време његово доношење и ступање на снагу.
Како објашњава, проширивање обима права осигураних лица на медицинско-техничка помагала, те и права оболелих од дијабетес мелитуса на помагала за лечење и контролу шећерне болести, обезбеђује се у складу са Финансијским планом опредељеним стредствима за ове намене.
– Када су у питању оболели од дијабетес мелитуса, рачуна се на повећање броја тест-трачица, проширење категорија оболелих који ће имати право на предметно помагало, обезбеђивање новог помагала апарата за мерење нивоа шећера у крви са говорним софтвером за слепа и слабовида лица и тест,трака за овај апарат, као и олакшавање поступка остваривања права – открива Великић.
Љ. Петровић
Измене и за друга помагала
– Измене предметног Правилника односи се на све врсте помагала, на пример, протезе за доње и горње екстремитете, инвалидска колица, помагала за осигурана лица са сметњама у дисању, инконтинентна лица, особе оболеле од малигних болести, оболеле од дијабетес мелитуса и друге, у складу са расположивим средствима – навео је Немања Великић.
Izvor: www.dnevnik.rs
Autor: Lj. Petrović