Banjaluka prvi grad u BiH sa taksijem za osobe sa invaliditetom

Osobama sa invaliditetom u Banjaluci od 27. oktobra je dostupno prilagođeno taksi vozilo.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

 

Osobama sa invaliditetom u Banjaluci od 27. oktobra je dostupno prilagođeno taksi vozilo.

Banjaluka je tako postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je uveo uslugu taksi prevoza za invalidna lica „In taksi“.

Vozilo ima automatsku rampu za ulaz i izlaz putnika, mogućnost prevoženja invalidnih lica bez sklapanja kolica, te ručke za pridržavanje.

Korisnici će plaćati startnu cenu od 30 pfeniga, plus 40 pfeniga po pređenom kilometru, dok će se ostatak subvencionisati iz gradske kase. Uslugu će obavljati prevoznik “Žak turs”.

Iako će taksi morati plaćati, Đorđe Mijatović kaže da će i to “nekako pregurati” i da je mnogo važnije što će osobe sa invaliditetom sada imati mogućnost prevoza, kao i svi drugi građani.

– Život je danas nezamisliv bez vozila, a nama je prevoz posebno važan u zimskom vremenu kada je kiša i sneg. Taksi ćemo koristi za gradsku vožnju, odlazak kod doktora u kupovinu, pa ni kilometraža neće biti velika – nada se Đorđe.

Na spisku korisnika trenutno je 80 osoba sa invaliditetom, ali u Udruženju distrofičara ističu da su potrebe mnogo veće i očekuju da će biti još prijavljenih.

Osobe sa invaliditetom više od sedam godina borile su se za uvođenje taksi prevoza, a sama tenderska procedura je zbog, žalbi ponuđača, trajala skoro dve godine. Očigledno zadovoljni zbog konačno „sklopljenog  posla“, gradonačelnik Slobodan Gavranović i vlasnik „Žak tursa“ Žarko Gaković po običaju ugovor su zalili čašicom rakije.

Objavljeno: 27. 10. 2016.

Izvor: www.blic.rs

Autor: Nataša Telebak