Ухапшени провалници, цео Нови Сад солидарно уз „Чепом до осмеха”

Из складишта хуманитаре организације „Чепом до осмеха”, које је обијено у некој од претходних ноћи, покрадено је двоје инвалидских колица намењених за донацију деци којој је то потребно,

Разбацане ствари и чепови после крађе Foto: R. Hadžić

 

Из складишта хуманитаре организације „Чепом до осмеха”, које је обијено у некој од претходних ноћи, покрадено је двоје инвалидских колица намењених за донацију деци којој је то потребно, као и око две тоне пластичних чепова за рециклажу, прикупљених широм Србије. Осим тога, украдени су и промо-материјал, два бицикла, шпорет и бојлер. Припадници новосадске полиције привели су  четворицу осумњичених за ову пљачку.

По речима покретача акције „Чепом до осмеха”, брачног пара Вање и Борише Петковића, полиција је покренула истрагу, а почетно разочарање, које их је обоје расплакало, није их деморалисало, већ настављају у нови циклус помагања деци широм земље, охрабрени подршком коју су добили.

– Две тоне чепова не вреди много јер се рециклажом добија мало пара, а потребно је много више времена и волонтеризма – објашњава Вања Петковић. – Чепове нам шаљу људи из целе Србије, а ту туру покупили смо у шест наших обилазака. Ипак, те чепове деца су сакупљала месецима, доносећи их од куће да би се кутије на тих 30 места напуниле и да бисмо ми дошли по то. Смисао наше акције је развој еколошке свести и емпатије код деце, да деца с инвалидитетом и сметњама у развоју више не буду табу-тема, те је, када се то зна, још горе што се овако нешто десило.

Количина чепова која је однета довољна је да напуни неколико комбија, како су нам објаснили Петковићи, а о новчаној вредности тешко је говорити када се узме у обзир да су у њихово прикупљање труд уложили малишани и одрасли из разних крајева, међу којима су и деца из Лепосавића. По речима Вање Петковић, колица која су украдена направљена су за децу мањег узраста и била су већ намењена за два дечака из наредног циклуса даривања акције „Чепом до осмеха”, који треба да се реализује у овој и у наредној години.

– У шоку смо, а можда бисмо баш данас купили ново помагало – објашњава Бориша Петковић. – Једноставно, нисмо могли да приуштимо складиште боље од овога, а то, као и помоћ волонтера при утовару и истовару, преко нам је потребно. Акција расте и на месечном нивоу сада скупимо пет-шест тона. Ипак, то што нам је украдено скупљало се месецима.

Петковићи су, и поред шока и непрјатног изненађења, веома оптимистични, подстакнути речима подршке које су добили од сарадника, али и многих других који подржавају њихову акцију. Међу њима је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је  позвао цео град на солидарност, нагласивши да је у контакту с представницима Удружења, али и Полицијском управом.

– Желим да апелујем на Новосађане да се сви још више, снажније и јаче укључимо у подршку тој акцији – рекао је градоначелник. – Јасно и гласно треба да поручимо да такве ствари нећемо да трпимо у Новом Саду јер то није ни људски ни новосадски и да не желимо да оне буду део наше свакодневице. Договорена је још снажнија подршка Града Новог Сада јер нећемо одустати од те племените идеје. Позивам све Новосађане, друштвено одговорне компаније, удружења и невладине организације да наставимо да подржавамо акцију „Чепом до осмеха” још интензивније.

Како је најављено из градоначелниковог кабинета, нови пунктови за сакупљање чепова у граду биће постављен, те су наши суграђани позвани да не бацају чепове у контејнере, него на места која ће бити означена за ту намену и тиме помогну онима којима је помоћ заиста потребна.

Хуманитарно-еколошка акција „Чепом до осмеха” покренута је у децембру 2012. године на иницијативу дипломиране еколошкиње Вање Петковић, а данас је распрострањена широм земље ради помоћи деци с инвалидитетом. До сада су скупили око 60 тона чепова, од чега су успели да купе наразличитија неопходна помагала за дванаесторо деце, којима су тиме у великој мери олакшали свакодневицу. Циклус од нових дванаесторо деце широм Србије планиран је за ову и наредну годину, а у оквиру њега ће, кажу Петковићи, новцем од рециклаже скупљених чепова купити разна помагала, укључујући и специјалан лапотоп за слепе за једног дечака.

Д. Ристић

Фото: Р. Хаџић

Четворица осумњичених иза браве

Ефикасним оперативним радом, припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду расветлили су кривично дело тешке крађе, почињене на штету Удружења грађана „Чепом до осмеха“ и ухапсили четворицу осумњичених, саопштила је  Полицијска управа у Новом Саду

Ф. А. (27), М. В. (22) и један шеснаестогодишњак из Новог Сада, као и М. Г. (38) с подручја Жабља терете се да су провалили у кућу коју је закупило то удружење и украли око две тоне пластичних чепова, двоје инвалидских колица и два бицикла.

Полиција је пронашла део украдених ствари и вратила Удружењу, а истрагом ће бити утврђене све околности и чињенице релевантне за расветљавање тог случаја.

Тројици пунолетних осумњичених одређено је задржавање до 48 сати, по одобрењу јавног тужиоца, а у законском року биће доведени на саслушање судији за претходни поступак. Уз консултације с надлежним тужилаштвом, осумњичени малолетник биће процесуиран у складу са законом, додаје се у саопштењу полиције.

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: D. Ristić