Šalteri i službenici za gluve i nagluve

U šalter sali JKP „Naisus“ u Nišu komunikacija sa osobama oštećenog sluha omogućena i na znakovnom jeziku.

 

U šalter sali JKP „Naisus“ u Nišu komunikacija sa osobama oštećenog sluha omogućena i na znakovnom jeziku.

Niš – Od srede, 05. oktobra, je na šalterima jedne od najuspešnijih i najvećih gradskih firmi u Nišu, u Javnom komunalnom preduzeću za vodovod i kanalizaciju „Naisus“ uvedeno sporazumevanje znakovnim jezikom. Gluve i nagluve osobe sada same mogu da regulišu svoje obaveze – da plaćaju račune, ali da se subvencijama obrate u slučaju da imaju reklamacije ili ako im je potrebno nešto od dokumentacije. U JKP „Naisus“, koje je prvo niško gradsko preduzeće sa zvanično uvedenom komunikacijom sa građanima i na znakovnom jeziku, znatnom brojum korisnika usluga omogućeno je da lakše i efikasnije završe sve što im je potrebno.

– U saradnji sa Centrom za edukaciju znakovnog jezika i kulturu gluvih u poslednjih nekoliko meseci edukovali smo 20 naših službenika koji u opisu svojih radnih obaveza imaju direktan kontakt i rad sa potrošačima. Oni će u svakom trenutku biti na usluzi i pružati sve neophodne informacije osobama sa oštećenim sluhom i omogućiti im da sami, bez tuđe pomoći, na našim šalterima ostvare sva svoja prava. Pripadnici ove zajednice su ravnopravni članovi našeg društva i mi smo, poštujući pre svega važeću zakonsku regulativu, ali i zbog brige o svim svojim korisnicima odlučili da im olakšamo boravak kod nas – kaže Dejan Andrejević direktor „Naisusa“.

Na šalteru smo zatekli Dušana Ranđelovića iz Niša koji godinama ima problem sa sluhom.

– Kada sam se pojavio pred šalterom, potpuno neočekivano, službenica mi je uz osmeh poželela dobar dan i razumela sve što sam hteo. Bio sam i iznenađen i oduševljen i za veoma kratko vreme smo se sporazumeli, dobio sam sve informacije o mojim obavezama i platio račun. Do sada sam imao dosta problema u sporazumevanju i često sam morao da dovodim i tumača – rekao nam je ovaj sredovečni Nišlija kome je u razgovoru sa nama pomogla Katarina Mitrovski, tumač znakovnog jezika,

Zajednica gluvih i nagluvih u Srbiji broji više od 50.000 ljudi, a u Nišu ih je više od 600. Većina njih su korisnici usluga preduzeća niškog komunalnog sistema. Zato se sa pravom nadaju da će sve gradske firme i preduzeća poći stopama „Naisusa“ i obezbediti lakšu komunikaciju sa ovim osobama. A u ovom niškom preduzeću kažu da se neće zaustaviti samo na ovoj akciji. Direktor Dejan Andrejević najavio je da će jedan broj od ovih 20 službenika već početkom naredne godine biti upućen na viši kurs znakovnog jezika, kako bi komunikacija sa licima oštećenog sluha bila unapređena.

Objavljeno: 06. 10. 2016.

Izvor: POLITIKA – Srbija

Autor: Toma Todorović

O tome i na:

– Službenici na šalteru znaju znakovni jezik- www.niskevesti.rs