Mali: Beograd mora biti grad bez barijera, pristupačan svim građanima

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uskoro naći najbolja sistemska rešenja za probleme sugrađana sa specijalnim potrebama.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uskoro naći najbolja sistemska rešenja za probleme sugrađana sa specijalnim potrebama.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izrazio je danas, povodom Međunarodnog dana slepih i slabodvidih, očekivanje da će Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom uskoro naći najbolja sistemska rešenja za probleme sugrađana sa specijalnim potrebama.

Gradonačelnik je naveo da je u cilju poboljšanja životnih uslova za osobe sa invaliditetom formirana posebna Radna grupa za uklanjanje saobraćajnih i arhitektonskih barijera, navodi se u saopštenju službe za informisanje Beoinfo.

„Beograd mora da bude grad bez barijera, pristupačan za sve njegove građane, i na tome ćemo aktivno raditi u narednom periodu“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, grad „nastoji da štiti“ interese osoba sa invaliditetom kojima je neophodna konkretna podrška i pomoć u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, a u poslednje tri godine izdvojio je i oko 10 miliona dinara za udruženja slepih i slabovidih.

Grad Beograd aktivno sarađuje sa organizacijama civilnog društva koje rešavaju pitanja od vitalnog značaja za populaciju osoba sa invaliditetom, rekao je on i dodao da taj partnerski odnos daje rezultate.

Mali je naveo da je ponosan što je prvi put osnovan Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u cilju definisanja jedinstvene politike u pružanju društvene podrške i zaštite te kategorije naših sugrađana.

„Kroz radne grupe Saveta kojim rukovodim, aktivno učešće je uzela i Gradska organizacija slepih Beograda. Stoga očekujem da se u narednom periodu na konkretan način nađu najbolja rešenja, koja će sistemski rešavati probleme sa kojima se slepe i slabovide, kao i osobe sa drugim vrstama invaliditeta, svakodnevno sreću“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je sistemskim rešenjiama osobama sa invaliditetom osigurao pružanje usluga ličnog pratiloca deteta, personalne asistencije i organizovanog prevoz prilagođenim vozilima GSP-a.

Izvor: www.novosti.rs

Izvor: Beta