Svetski dan turizma, pravo na dostojan odmor

Danas je međunarodni Dan turizma. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije zadao je turističkim poslenicama na svim meridijanima temu o kojoj bi u narednom periodu trebalo ozbiljno da razmisle – kako turistička mesta učiniti dostupnim osobama sa invaliditetom.

 

Danas je međunarodni Dan turizma. Generalni sekretar Svetske turističke organizacije zadao je turističkim poslenicama na svim meridijanima temu o kojoj bi u narednom periodu trebalo ozbiljno da razmisle – kako turistička mesta učiniti dostupnim osobama sa invaliditetom.

Procenjuje se da 15 odsto svetske populacije, oko milijardu ljudi, ima neki invaliditet ili bolest koja im otežava putovanje.

Putovanje pričinjava veliko zadovoljstvo i trebalo bi svima da bude podjednako dostupno. Nažalost, prilikom planiranja putovanja, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa velikim, često nepremostivim problemima.

„Moramo pre nego što se odlučimo na bilo koje putovanje u turističke svrhe da sprovedemo jedno dubinsko istraživanje, da zovemo, da se raspitujemo. Međutim onda se suočimo sa tim da umesto, jedan, dva stepenika kako nam kažu da ima na ulazu u hotel, imamo deset, da su vrata od soba, kupatila mnogo uža nego što treba, a da ne govorimo o drugim sadržajima u okviru hotela kao što su bazeni ili slično što je za nas uglavnom potpuno nepristupačno“, kaže predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović.

Samo novi hoteli u Srbiji ispunjavaju standarde za prijem osoba sa invaliditetom.

„Svi ostali, pa čak i neke državne institucije nemaju mogućnost da prime ljude sa invaliditetom i na tome mora da se radi. Čini se da bi dobra edukacija, pa možda čak i neko subvencionisanje od strane države dalo rezultate i siguran sam da u tom segmentu možemo još mnogo toga da ponudimo“, ističe direktor JUTE Aleksandar Seničić.

Otežano putuju i slepe i slabovide osobe, oni koji imaju problema sa sluhom, ali i ljudi na dijalizi. Tokom leta u Srbiji je najveći pritisak na jedan od četiri dijalizna centra u užičkom kraju gde se inače odmara najveći broj turista.

„Ti pacijenti koji žele da dođu na odmor na Zlatibor ili Taru, moraju da se najave na vreme, negde na proleće, kako bismo mi napravili raspored i da bismo mogli svima, odnosno, što većem broju pacijenata izašli u susret. Sve pacijente primamo na dve nedelje, znači šest dijaliza“, objašnjava nefrolog dr Vanja Rangelov.

Invaliditet i bolest nisu jedini izazovi koji se stavljaju pred turističke radnike.

„Sve smo starija nacija, ne samo mi, nego generalno svet je sve stariji i sve više ograničenja u kretanju postoje, tako da mislim da je jako značajno da se skrene pažnja na ovaj problem i da svi zajedno se potrudimo da prilagodimo turističke destinacije što široj publici“, rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

U bogatijim državama se više brine o invalidima i bolesnima, pa se oni osećaju kao ravnopravni članovi društva. U turističkim mestima takvih država postoje pokretne bolnice koje tokom turističke sezone pružaju zdravstvene usluge gostima, gde god da se nalaze.

Izvor: www.rts.rs