Nagrada za zlatnog paraolimpijca Laslo Šuranji dobija park u svom rodnom gradu

Opština Novi Bečej izgradiće park koji će biti posvećen Laslu Šuranjiju (38), zlatnom paraolimpijcu i dvostrukom osvajaču medalja iz Rija.

Foto: Opština Novi Bečej / Promo Doček paraolimpijca Lasla Šuranjija

 

Opština Novi Bečej izgradiće park koji će biti posvećen Laslu Šuranjiju (38), zlatnom paraolimpijcu i dvostrukom osvajaču medalja iz Rija.

Nova zelena oaza biće podignuta na izlazu iz Novog Bečeja, pokraj glavnog puta, a sadržaće obeležja paraolimpijskog komiteta i tablu sa posvetom zlatnom i bronzanom sportisti.

Šuranji, reprezentativac Srbije u streljaštvu, u rodni Novi Bečej se iz dalekog Brazila vratio sa dva odličja – zlatnom i bronzanom medaljom, a sugrađani su ga dočekali ispred novobečejske Opštine.

– Doček koji mi je pripremljen u Novom Bečeju i način na koji ljudi žele da mi se zahvale mnogo mi znači. Svaki sportista treba ovo da doživi, a nagrada države biće mi značajna pomoć. Streljaštvom sam počeo da se bavim i pre nego što su te nagrade postojale i verovatno ću se baviti i kad ne budem nizao samo uspehe – kazao je Laslo.

Kako kaže, za njega je sad red da malo odmara.

– Sledi period odmora, jer sam vrlo umoran, a onda nastavljam. Sledeće godine me očekuju svetski kupovi, a zatim i svetsko prvenstvo u Koreji 2018. godine, gde ću prvi put imati prilku da ispunim kvotu za sledeće olimpijske igre u Tokiju – rekao je Laslo.

Laslo je ostao nepokretan sa 18 godina nakon nesretnog skoka na glavu u reku. Tada je trenirao vaterpolo i kaže da dve godine nije hteo da izađe iz sobe. U Melencima kod Zrenjanina slučajno je upoznao trenera koji je radio sa strelcima i koji mu je pokazao vazdušnu pušku. Nakon nekoliko hitaca trener mu je rekao da će biti dobar strelac.

Laslo Šuranji osvojio je nekoliko stotina medalja na evropskim i svetskim takmičenjima, a sada i na Paraolimpijskim igrama.

Park gotov do kraja godine

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, kaže da je dugo razmišljao na koji način da se oduži hrabrom sportisti.

– Razmišljali smo kako da se odužimo čoveku koji je u naše mesto doneo paraolimpijske medalje. Odlučili smo se da to bude park, jer će to biti mesto na kome će se okupljati Novobečejci svih generacija i ukoliko vremenske prilike dozvole park bi trebalo da bude uređen do kraja ove godine – rekao je Maksimović za „Blic“.

Objavljeno: 20. 09. 2016.

Izvor: www.blic.rs

Autor: S. Aničić