Osobe sa invaliditetom godinu dana bez mesečnih kartica za prevoz

Osobama sa invaliditetom druge i treće kategorije u Nišu ukinute su besplatne mesečne kartice za gradski prevoz.

 

Osobama sa invaliditetom druge i treće kategorije u Nišu ukinute su besplatne mesečne kartice za gradski prevoz. Boreći se sa ovim problemom više od godinu dana Nišlijka Negica Petković javila se našoj redakciji u Nišu sa željom da pomogne svim osobama sa invaliditetom koji se suočavaju sa ovim problemom.

Invalidima rada u Nišu prošle godine ukinuto je pravo na mesečne kartice za gradski prevoz, tako da sada od skromnih penzija između 10 i 18 hiljada dinara plaćaju kartu od 60 dinara u jednom pravcu.

Od Niške banje do Matejevca, rekao nam je jedan od sagovornika, čija je penzija šesnaest hiljada dinara, prevoz košta 320 dinara. Ima i onih sa primanjima od 4.300 dinara, a svi sa kojima smo razgovarali saglasni su u jednom:

„Mi ništa drugo ne tražimo, samo tražimo da nam se vrati ono što smo imali, te kartice.“

Osobe sa invaliditetom druge i treće kategodije su, po rečima predsednika Udruženja invalida rada Petra Stevanovića, nekadašnji radnici proizvodnih pogona niških fabrika:

„Vrlo su lošeg zdravlja, sa vrlo malim radnim stažom, sa vrlo niskim primanjima, uglavnom žive na obodu grada dalje od centra, dalje od bolnice, dalje od ambulante.“

„Stav saveta je da treba izaći u susret ovim licima, a kakav će biti stav grada u kojoj formi će rešiti problem to nisam upoznat“, ističe Jordan Ivanović, predsednik Saveta osoba sa invaliditetom. „U svakom slučaju, treba da se pronađe najpovoljnije rešenje za ove korisnike.“

Uprava za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu ne može sama da reši ovaj problem, rekla je Mirjana Popović, načelnica Uprave za socijalnu zaštitu:

„Zato ćemo u saradnji sa Upravom za komunalne delatnosti u energetici i saobraćaju i sa Direkcijom za gradski prevoz da vidimo koliko možemo da pomognemo tim ljudima.“

Niški invalidi rada kartice za besplatan gradski prevoz imali su sedam godina, od 2008. do prošle godine.

rts.nis@rts.rs

Izvor: www.rts.rs