Zlato i svetski rekord za Željka Dimitrijevića, Miloš Mitić osvojio srebro, Kineskinje bolje u finalu, srebro za Srbiju

Željko Dimitrijević osvojio zlato u Riju u disciplini bacanje čunjeva, postavivši novi svetski rekord (29,96 metara). Miloš Mitić u istoj kategoriji osvojio srebrnu medalju. Stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić osvojile srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji.

Foto: Rio 2016 Paralympics / Promo Naši šampioni

 

Atletika:

Željko Dimitrijević osvojio zlato u Riju u disciplini bacanje čunjeva, postavivši novi svetski rekord (29,96 metara). Miloš Mitić u istoj kategoriji osvojio srebrnu medalju.

Željko Dimitrijević je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je u kategoriji bacanje čunjeva F-51 oborio svetski rekord, sa daljinom od 29,96 metara.

Dimitrijević je rekordni hitac bacio u četvrtoj seriji, a u prvoj je bacio 29,91 metar.

Dimitrijević je u Riju poboljšao sopstveni rekord, koji je iznosio 27,04 metra, a postignut je ove godine u italijanskom Grosetu.

Srebrnu medalju osvojio je srpski atletičar Miloš Mitić, koji je čunj bacio 26,84 metra, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Bronzu je osvojio Slovak Marijan Kureja sa daljinom od 26,82 metra.

Čestitka ministra Udovičića

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Željku Dimitrijeviću i Milošu Mitiću na velikom uspehu.

„Željko je veliki šampion koji je pred odlazak na Paraolimpijske igre siguran u sebe najavio da će nam doneti medalju. Hvala ti što si ispunio obećanje i pokazao da jesi vrhunski sportski as kome s razlogom pripada najsjajnije odličje Paraolimpijskih igara“, navodi se u čestitki Udovičića.

„Miloš je pokazao koliko srce ima i sa koliko želje se bori za našu zemlju time što je oborio i lični rekord kako bi našoj zemlji doneo medalju. Lepšu sliku od našeg zlatnog Željka i srebrnog Miloša na istom postolju ne mogu ni da zamislim. Hvala vam na tome, šampioni, vi jeste naš ponos“, piše u čestitki ministra Udovičića.

Nikolić i Vulin čestitali medalje paraolimpijcima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je srpskim atletičarima Željku Dimitrijeviću i Milošu Mitiću osvajanje zlatne i srebrne medalje u bacanju čunja na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
„Dragi Željko, dokazali ste celom svetu da iz naše zemlje dolaze šampioni i svetski rekorderi. Hvala vam na tome što ste nas sve još jednom učinili ponosnim“, navodi se u čestitki Nikolića.
„Postigli ste uspeh na kome vam mnogi sportisti zavide i zbog kojeg vam naša Srbija izražava beskrajnu zahvalnost. Znam da ćete se truditi i dalje da na ovakav način iskazujete ljubav prema svojoj zemlji. Dragi Miloše, hvala vam na tome“, piše u čestitki.

Na osvojenim medaljama Dimitrijeviću i Mitiću čestitao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
„Fantastičan dan za srpski sport. Vi ste dokaz da se optimizmom i istrajnošću uvek stiže do vrha i zahvaljujući vama Srbija je danas u samom svetskom vrhu. Cela nacija se raduje i od srca vam hvala na tome“, navodi se u čestitki Vulina.

Izvor: www.rts.rs

www.youtube.com/watch?v=Lq2VMP3CcH8

www.youtube.com/watch?v=YRj-Ik01_H8

 

Nemanja Dimitrijević je osvojio bronzu u bacanju koplja:

www.youtube.com/watch?v=xcFsXr-b8vU

 

Stoni tenis:

Kineskinje bolje u finalu, srebro za Srbiju

Stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić osvojile srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji. U finalu, srpske takmičarke su izgubile od ekipe iz Kine sa 2:0.

Srpske stonoteniserke su u finalu poražene od Kineskinja sa 2:0. Prvo su poražene u dublu od Bijan Žan i Gai Gu sa 3:0 (11:9, 11:2, 11:9), da bi potom Žan savladala Borislavu Perić Ranković rezultatom 3:0 (11:9, 11:6, 11:7).

Srbija u Riju ima ukupno devet medalja, osim njih, u stonom tenisu je Mitar Palikuća osvojio bronzu, Laslo Šuranji zlato i bronzu u streljaštvu, Nemanja Dimitrijević bronzu u bacanju koplja, a Željko Dimitrijević i Miloš Mitić zlato i srebro u bacanju čunja.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je srpskim paraolimpijcima.

„Ovo je naša 9 medalja u nizu, potvrda da je tim Srbije jači i snažniji i da je obaranjem rekorda sa prošle Paraolimijade, na kojoj je osvojeno pet medalja, tim koji je vredno radio i mnogo napredovao za ove četiri godine! Nadi i Borislavi, našim šampionkama, čestitam na ovom ogromnom uspehu kojim su pokazale svima kako se bori za našu zastavu, grb, himnu! Privilegija je i ponos biti ministar ovakvom našem parolimpijskom timu! „, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Izvor: www.rts.rs

www.youtube.com/watch?v=3T1740DRr2k