Ухвати са мном овај дан, ухвати филм

Филмски фестивал „Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм„, 14. по реду одржава се од 19. до 25. септембра у Културном центру града Новог Сада (Католичка порта 5).

 

Филмски фестивал „Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм„, 14. по реду одржава се од 19. до 25. септембра у Културном центру града Новог Сада (Католичка порта 5).

Организатор фестивала је креативно афирматива организација  „Парнас„, а овогодишњи фестивал подржало је Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу и ЕРСТЕ банка. Фестивал обухвата занимљиве филмске пројекције и разноврстан пратећи програм, који су бесплатни за све посетиоце.

Први дани фестивала, 19. и 20. септембар, резервисани су за радионице „Ни суперхероји ни јадни инвалиди: правилно извештавање  особама с инвалидитетом” које почињу у 11 часова. Полазници ће добити теоријску и практичну обуку везану за приказивање особа са инвалидитетом у медијима, филмовима и књигама. Пријаве на радионицу се могу послати на мејл uhvatifilm@gmail.com.

Свечано отварање Фестивала је среду, 21. септембра у 17 часова, када ће се приказати најбољи филмови са прошлогодишњег 13. фестивала. Свечаност ће употпунити изложба шешира Соње Симеуновић и представа „Лепота различитости„ у извођењу Драмске радионице „Цврчак„ из Темерина.

Филмски такмичарски програм трајаће од четвртка, 22.септембра до недеље, 25. септембра. Пројекције почињу у 17 часова, након њих следе разговори са ауторима филмова и публиком. За четири такмичарска дана биће приказано укупно 35 филмова из 21 земље света, на тему достигнућа и изазова са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.

У оквиру Фестивала, у преподневном програму, реализоваће се и две трибине. Трибина „Друга перспектива: особе са инвалидитетом у филму„ заказана је за четвртак, 22. септембр у 11 сати. У петак, 23. септембра, одржаће се трибина „Друга перспектива: сексуалност особа са инвалидитетом„ такође од 11 часова.

Сви који би да науче нешто о филмском језику и креирању филмова могу да се пријаве на филмске радионице мејл uhvatifilm@gmail.com. Оне ће се одржати за викенд, 24. и 25. септембра, од 11 часова. Водитељ радионица је режисер  Зоран Цветковић.

Међународни филмски фестивал „Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм„ одржава се од 2003. године у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Комплетан и детаљан програм фестивала  Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм доступан је на: sr.uhvatifilm.org/program.

Ј. Радуловић

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: J. Radulović