Stonoteniseri:

Perić-Ranković i Matić obezbedile medalju za Srbiju

Srpske stonoteniserke Borislava Perić-Ranković i Nada Matić plasirale su se u polufinale Paraolimpijskih igara i obezbedile najmanje jednu medalju za Srbiju. Perić-Ranković igraće danas u polufinalu protiv Britanke Sju Gilroj, a Matić protiv Kineskinje Miao Žang.

Prvo je Borislava Perić Ranković savladala „svetskog broja jedan“ Kineskinju Žou Jing 3:0 (11:7, 11:4, 12:10), da bi potom i Nada Matić slavila u svom četvrtfinalnom duelu protiv takmičarke iz Tajlanda.

Nada je bila bolja u četiri seta, a nakon ubedljivog poraza u prvom (11:2) ona je zaigrala ofanzivnije i dobila naredna tri (11:8, 11:7, 11:7).

Borislava Perić Ranković igraće danas u polufinalu protiv Britanke Sju Gilroj, a Matić protiv Kineskinje Miao Žang.

Ukoliko obe pobede Srbija će imati dve medalje, u slučaju jednog trijumfa najmanje srebro i priliku za bronzu, a ako obe izgube, sigurnu bronzu.

Polufinalni mečevi na programu su od 17.45 sati po srednjeevropskom vremenu, a dueli za prvo i treće mesto igraju se sutra.

Izvor: www.rts.rs

Izvor: TANJUG

O tome piše:

 

Srpsko veče u stonoteniskoj areni – sigurna medalja!

Rio de Ženeiro – Nakon što je Mitar Palikuća sjajnom pobedom protiv vicešampiona sveta trasirao put u četvrt-finale stonoteniskog turnira na Paraolimpijskim igrama, sjajan utisak upotpunila je Borislava Perić Ranković. Pobedila je nikog drugog do svetskog broja jedan, Kineskinju Žou Jing u tri seta – 11:7, 11:4, 12:10, iskoristivši drugu meč loptu.

„Konačno sam došla do svoje igre, one igre koju radimo na treninzima. Pobeda u četvrt-finalu znači i samopouzdanje uoči mečeva za medalje. Najteža prepreka je savladana, što ne znači da će u polufinalu biti lako, bez obzira ko bude s druge strane stola“, rekla je Borislava Perić Ranković.

Da trijumf bude potpun pobrinula se i Nada Matić pobedom 3:1 (2:11, 11:8, 11:7, 11:7) protiv Korejke Vitre Jai On koja u grupnoj fazi takmičenja pobedila Borislavu.

„Prvi set samo sam vraćala lopticu i izgubila. Tada mi je Laza (trener Lazar Kurteš) savetovao da napadnem i ja sam napala, tako da sam je iznenadila u drugom setu. Nastavila sam istim ritmom u nastavku meču, osetila sam da sam pronašla pravi način i pobedila. Presrećna sam zbog toga, ali još nije gotovo. Pravi mečevi tek dolaze“, naglasila je Nada Matić.

S obzirom na to da među četiri najuspešnije takmičarke na Paraolimpijskim igrama imamo dve predstavnice, izvesno je da će barem jedna medalja biti na kontu srpske stonoteniske paraolimpijske porodice.

„Znali smo da je forhend Kineskinje jako opasan. Zato smo insistirali na njegovom neutralisanju što je Beba odlično odigrala, zbunjujući protivnicu svojim bekhendima, menjajući strane reketa, sa različitim površinama. I Beba i Nada su napadale i to se isplatilo. Na tome i insistiramo stalno. Na četvorosatnim treninzima tri sata radimo napad, a samo jedan posvećujemo odbrani. Logično je onda da napadom rešavamo sva pitanja. To su odlično uradile njih dve, ali i Mitar Palikuća, koji je sjajnom partijom, posle dva uzastopna poraza u mečevima sa Korejcem, konačno pobedio i tako došao u situaciju da razmišlja o medalji“, sa osmehom na licu rekao je Zlatko Kesler.

Palikućin zalet ka medalji

Rezultat vredan poštovanja postigao je srpski paraolimpijac Mitar Palikuća u osmini finala stonoteniskog turnira na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Pobedio je svetskog vicešampiona iz Južne Koreje Kim Ki Janga i tako potvrdio pretpostavku da spada u krug kandidata za medalje na elitnom takmičenju sportista sa invaliditetom.

Uspeh je utoliko vredniji, samopouzdanja vredan, ako se u obzir uzme podatak da je Mitar slavio maksimalnim rezultatom u tri seta, prepustivši protivniku samo devet poena – 11:4, 11:3, 11:2.

„Nisam očekivao da ću tako lako pobediti, ali dobro sam se psihički pripremio, pružio maksimum što je i rezultiralo pobedom. U odnosu na naš prethodni meč na Svetskom prvenstvu, gde sam izgubio od njega u polufinalu, odigrao sam mnogo bolje. On nije očekivao tako agresivnu igru, tako da je, kako je meč odmicao bio stegnutiji, nisam mu dao da dođe do igre i to je to. Što se tiče protivnika u četvrt-finalu, Egipćanina Hasana Hefnija. prvaka Afrike, neugodan je rival. Izbacio je u grupi drugog nosioca sa Svetske liste što dovoljno govori. Biće neizvestan meč do poslednjeg poena“, rekao je Palikuća.

Četvrtfinalni meč je sutra u 15,15 časova po našem vremenu.

Objavljeno: 10. 09. 2016.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Lazo Bakmaz

Mitar Palikuća izborio novu šansu za medalju

Srpski stonoteniser Mitar Palikuća plasirao se u polifinale Paraolimpijskih igara pobedom nad Egipcaninom Hasanom Tolbom sa 3:1, po setovima 11:4;11:6;8:11. Polufinale je na programu u 16:45 po srednjeevropskom vremenu, a finale će se igrati sutra popodne.

Poale plasmana naših stonoteniserki u polufinala i srpski stonoteniser Mitar Palikuća je plasmanom u polufinale došao do šanse da se bori za jednu od medalja na Paraolimpijskim igarma.

Mitar Palikuća prva dva seta započinjao je na sjajan način, i do prednosti dolazio u ranoj fazi igre. U trećem setu bilo je neizvesno sve do 7:7 a onda je Tolba odigrao nekoliko odličnih poena i dobio taj deo igre.

Nakon toga, Mitar Palikuća odigrao je fantastičan četvrti set. Brzo stigao do 10:3, propustio dve meč lopte, i konačno dobio set sa 11:5.

Polufinale je na programu u 16:45 po srednjeevropskom vremenu. U istom terminu nastupaće i naše stonoteniserke Borislava Perić-Ranković i Nada Matić, koje takođe igraju polufinalne mečeve.

Objavljeno: 11. 09. 2016. u 16.34 h

Izvor: www.rts.rs

 

Streljaštvo

POI: Srpski strelci zauzeli 15. i 24. mesto

Dragan Ristić zauzeo je 15. mesto u gađanju vazdužnom puškom, dok je Laslo Šuranji bio 24. u takmičenju vazdušnom puškom iz ležećeg stava

Srpski strelac Dragan Ristić zauzeo je 15. mesto na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u gađanju vazdužnom puškom, dok je Laslo Šuranji bio 24. u takmičenju vazdušnom puškom iz ležećeg stava.

Ristić je na kraju bio 15. među 29 učesnika u gađanju vazdušnom puškom u mešovitoj konkurenciji (muškarci i žene zajedno) u kategoriji SH2. On je pogodio 626,7 krugova.

Ristića u Riju očekuje i takmičenje vazdušnom puškom iz ležećeg stava.

Laslo Šuranji se u takmičenju vazdušnom puškom iz ležećeg stava (kategorija SH1), takođe u mešovitoj konkurenciji, plasirao na 24. poziciju sa 628,1 krugom.

Učestvovalo je 45 takmičara.

Šuranji je prvog dana POI bio peti vazdušnom puškom u muškoj konkurenciji.

Objavljeno: 10. 09. 2016.

Izvor: novosti.rs

Izvor:Beta

 

Šteta Srpskog strelca jedan metak delio od finala

Reprezentativac Srbije u streljaštvu Rastko Jokić zauzeo je  deveto mesto u kvalifikacijama u gađanju vazdušnim pištoljem na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Jokić je u kvalifikacijama vazdušnim pištoljem u kategoriji P1 zauzeo deveto mesto sa 559 krugova i nedostajao mu je jedan krug za plasman u finale.

Kao osmi u finale ušao je takmičar Južne Koreje Li Ju He sa 560 krugova, ali sa manje „unutrašnjih“ centara od Jokića. Da su bili izjednačeni dalje bi prošao srpski reprezentativac.

Drugi srpski takmičar Živko Papaz zauzeo je 26. mesto sa 549 krugova.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama ostvario je Kinez Čao Jang sa 570 krugova.

Objavljeno: 09.09.2016.

Izvor: www.alo.rs

Autor: Beta

 

Atletika:

Đurić sedmi u finalu bacanja diska

Rio de Žaneiro – Srpski atletičar sa invaliditetom, paraolimpijac Nebojša Đurić osvojio je sedmo mesto u finalnom takmičenju bacača diska na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, daljinom 36,75 metara u prvoj seriji.

Njegova specijalnost je bacanje kugle, tako da bismo tek mogli da očekujemo pravi Đurićev domet u krugu najboljih paraolimpijaca sveta.

Zlatna medalja pripala je domaćem takmičaru Klaudiju Batisti doš Santošu, čiji je hitac za lični rekord 45, 33 metara ovacijama, na kojima bi pozavideli orkestri fudbalskih navijača širom sveta, pozdravili vatreni brazilski navijači.

Njihov odziv na tribinama dostojan je divljenja i najdubljeg poštovanja za način kako su prepoznali vrednost takmičenja sportista sa invaliditetom sa svih meridijana sveta.

Srebro je osvojio član paraolimpijskog tima Alireza Galen Naseri (44,04), a bronzu Kubanac Leonardo Diaz (43,58).

Inače, bacanje diska je u najlepšim sećanjima srpskih paraolimpijaca i sviju koji poštuju njihove domete u sportu.

Svetske relacije u toj disciplini, u znatnoj meri, definisao je i naš Draženko Mitrović, svetski rekorder i osvajač medalja na svim takmičenjima, od evropskih i svetskih prvenstava, do paraolimpijskih igara. U Riu je Mitrović član srpske delegacije na Paraolimpijskim igrama.

Objavljeno: 10.09.2016.

Izvor: www. rtv.rs

Autor: Lazo Bakmaz