Počele 15. Paraolimpijske igre

Paraolimpijada u Riju biće najgledanija u istoriji. Specifičnim umetničkim programom počela je svečana ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara.

 

Paraolimpijada u Riju biće najgledanija u istoriji.

Specifičnim umetničkim programom počela je svečana ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara.

Na ovim igrama učestvovaće 6.315 sportista, koji su predstavnici 176 zemalja. Srbiju će  predstavljati 16 takmičara, koji se nadaju da će nadmašiti rezultat iz Londona kada je osvojeno pet medalja. Svi oni pretenduju na neku od medalja, prenosi RTS.

Predvodi ih najbolja stonoteniserka sveta Branislava Perić-Ranković, osvajačica više od 200 medalja na međunarodnim i domaćim takmičenjima, uključujući srebra sa OI u Pekingu i Londonu, koja nosi zastavu naše zemlje na otvaranju.

„To je veliko priznanje i čast. Očekujemo dobre Igre, pa ćemo rezultate videti. Ne želimo da prognoziramo, već je na nama da da odigramo najbolje što možemo. Jer, dobro smo se pripremili i sve će se videti na borilištima“, kaže najbolja sportistkinja planete s invaliditetom za 2015. godinu.

U atletici se najviše očekuje od Željka Dimitrijevića, bacača čunja. On je svetski rekorder i osvajač zlatnih medalja sa svih minulih prvenstava. U istoj disciplini nastupa i Miloš Mitić, koji je treći na svetu, tako da i u Riju pretenduje na medalju.

Pored njih u atletici nastupaju Nebojša Đurić i Miloš Zarić, a Nemanja Dimitrijević u bacanju koplja. Saška Sokolov će takođe bacati koplje.

Prvi put na igrama učestvuje dizač tereta Petar Milenković. U stonom tenisu nastupaju pretendenti na medalje – Borisava Perić Ranković i Nada Matić.

Među kandidatima za pobedničko postolje su i strelci Dragan Ristić, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Rastko Jokić.

Ove Paraolimpijske igre biće prvi put u istoriji emitovane u 154 države, objavio je Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC).

To je za 30 odsto više zemalja u odnosu na London 2012. godine, kada su Igre prenošene u 115 država.

Deo nosilaca TV prava kreirao je multi-platforme za svoje korisnike, pa će se Paraolimpijske igre pored televizije moći uživo da se prate putem video-strima, raznih aplikacija i društvenih mreža.

„Sasvim sigurno ovo će biti rekordno gledane Paraolimpijske igre. Očekujemo kumulativnu gledanost od 3,8 milijardi gledalaca“, rekla je komercijalna direktorka IPC-a Aleksis Šefer.

IPC će na svojoj stranici paralympic.org na 15 kanala emitovati više od 680 sati programa.
„Medijski interes za Igre je sjajan, a tehničke mogućnosti nam omogućuju da možemo dopreti do svakog kutka sveta. Okupili smo najveću grupu emitera, te tako rastemo u svim delovima sveta“, dodala je Šefer.

Izvor: www.danas.rs