Сви имају исте потребе, држава улаже у равномерни развој

Од ове године и Алексинац, као и друге неразвијене општине, добија трансферна средства којима треба да унапреди и учини одрживим услуге заједнице.

Социјална заштита мора бити подједнака у свим срединама

 

 

Политика ове владе је да Србија буде равномерено развијена када је питању економија, али и када је у питању социјална заштита, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и додао да да дете ометено у развоју, без обзира на то да ли живи у Београду или Алексинцу, има исте потребе, и оне морају да буду задовољене.

Вулин је након обиласка Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Алексинац рекао да је та општина један од примера како општина, иако неразвијена и сиромашна, може да улаже у развој институција и развој социјалне заштите.Министарство то препознаје и зато смо у протекле две године у развој институција социјалне заштите у Алексинцу уложили више од 47 милиона динара, додао је.

Од ове године и Алексинац, као и друге неразвијене општине, добија трансферна средства којима треба да унапреди и учини одрживим услуге заједнице.Како је истакао, први пут је Министарство рада обезбедило 400 милиона динара за развој услуга у заједници да би се овакве услуге сачувале и да не би зависиле од тога да ли локалне самоуправе имају довољно новца и могу да им помогну.

– Ми смо се са републичког нивоа побринули да овакве установе морају да наставе да трају и раде. Ова деца ће бити ту и сутра, она не смеју да страдају зато што је криза, зато што је тешко или нема новца – рекао је Вулин.Секретар Удружења за помоћ лицима са сметњама у развоју Сузана Степановић рекла је да у дневном боравку за особе с менталним сметњама има 30 корисника који поред дружења и играња израђују различите украсне предмете и сувенире од гипса, керамике, стакла и пластике.

– Поред дружења и играња имамо и радну окупацију, едукацију и социјализацију – рекла је Степановић додајући да најмлађи корисник има пет година, а најстарији 51. Она је истакла да је 1.047 особа с инвалидитетом на територији општине Алексинац, а 632 корисника с менталним сметњама.

Izvor: www.dnevnik.rs