Zbrinuti mladi sa invaliditetom i smetnjama u razvoju: Deci kutak za druženje

Mladi sa invaliditetom i smetnjama u razvoju iz Bečeja dobili Dnevni boravak.

 

Mladi sa invaliditetom i smetnjama u razvoju iz Bečeja dobili Dnevni boravak. Pored socijalne integracije, cilj je da se pomogne i roditeljima.

U boravak, inače projekat Centra za socijalni rad, po rečima koordinatorke Ivone Božović, sada svakodnevno dolazi šestoro-sedmoro dece, a očekuje da će ih posle zvaničnog otvaranja krajem avgusta, biti mnogo više.

– Roditelji decu mogu ovde da ostave na nekoliko sati – objašnjava Božovićeva, napominjući da je pored socijalne integracije dece, cilj i da se njihovim roditeljima, od kojih većina nema nikakvu podršku, olakša svakodnevica. – Deca će ovde dobijati užinu, a moći će i da se istuširaju.

Koliko će dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koristiti usluge Dnevnog boravka smeštenog u zgradi u Ulici Veljka Vlahovića 9, ne može se sa sigurnošću reći, jer ne postoji jedinstvena baza podataka o njima u opštini Bečej. Zato bi bilo neophodno da se prikupe podaci iz Doma zdravlja, predškolske ustanove, škola i Centra za socijalni rad.

– Hoćemo da obuhvatimo i decu koja nisu nigde evidentirana, a takvih ima – veli naša sagovornica. – Planiramo da u ovaj program uključimo i decu koja žive i rade na ulici i pružimo im utočište. U Dnevni boravak, naravno, mogu da dođu deca koja nemaju invaliditet ili smetnje u razvoju, i da se druže sa vršnjacima, i uče o toleranciji i da smo svi jednaki uprkos razlikama.

Govoreći o planovima, Božovićeva ističe da je naophodno ispitati potrebe dece i da se usklade programi. Uskoro će objaviti poziv volonterima, a osim psihologa i pedagoga, u timu mogu biti svi ljudi dobre volje koji nemaju predrasude i žele da pomognu ovoj deci. Odabrani će morati da prođu i obuku.

Specijalno vozilo

Boravku je potrebno specijalizovano vozilo za prevoz dece čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih dovedu.

– Sigurno bi koristili ovu uslugu, ali im je prevoz problem, a ukoliko bi imali taj automobil, mališanima bismo omogućili da nekoliko sati provedu u Dnevnom boravku – kaže Božovićeva.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: Lj. Preradović