Titula Igoru Jermonovu

Svetski šmpionat za invalide. Na Ribarskom ostrvu, u Novom Sadu, protekla su nadigravanja u okvirima Svetskog pojedinačnoga šampionata za osobe sa invaliditetom,

 

Svetski šmpionat za invalide.

Na Ribarskom ostrvu, u Novom Sadu, protekla su nadigravanja u okvirima Svetskog pojedinačnoga šampionata za osobe sa invaliditetom. U konkurenciji se našlo 26 šahista invalida iz Rusije, Estonije, Ukrajne, Poljske, Češke, Hrvatske, Izraela, Indije i Srbije, a među njima je bilo osam internacionalnih majstora u tri FIDE majstora. Odigrano je devet kola po Švajcarskom sistemu žrebanja. Tempo igra bio je 90 minuta, plus 30 sekundi bonifikacije, za svaki naredni potez po igraču, do završetka svake turnirske partije. Plasman igrača sa istim brojem osvojenih poena određen je na osnovu Buholc – koeficijenta.

Titulu šampiona sveta i prvo mesto na tabeli osvojio je internacionalni majstor Igor Jermonov (Ukrajna) sa 7,5 poena. Drugu poziciju zauzeo je majstorski kandidat Kutlaj Šašikand (Indija), a na treće mesto plasirao se internacionalni majstor Andrej Obodčuk (Rusija), a njih dvojca, u svoj konto, upisali su po 6,5 poena.

Na četvrtoj poziciji ukotvio se internacionalni majstor Dimitrij Šćerbin (Rusija), a peti je majstorski kandidat Nikolaj Muha (Ukrajna), a obojca su uknjižili po šest poena. Po 5,5 poena sakupili su internacionalni majstor Andrej Gurbanov (Izrael), koji je zauzeo šesto mesto, i majstorski kandidat Mihail Aleksejev (Rusija), kojem je pripala sedma pozicija.

Jedini predstavnik Srbije, na ovogodišnjem šampionatu sveta, bio je majstorski kandidat Slobodan Ilić iz Niša, koji je takmičnje završio na 14. stepeniku na lestvici sa upisanih 4,5 poena.

Izvor: Sport – Van rubrike

Autor: Đ. Štrbac