Тандем бицикл за вожњу живота

Медијски едукативни центар у Београду и Ротари клуб Београд Дунав покренули су акцију, коју су назвали „Тандем“ у жељи да направе стартап пројекат намењен слепима.

Бојан Бига са Миомиром Рајчевићем и Боривојем Ковачевићем

 

Бечеј: Медијски едукативни центар у Београду и Ротари клуб Београд Дунав покренули су акцију, коју су назвали „Тандем“ у жељи да направе стартап пројекат намењен слепима, који треба да допринесе њиховом потпунијем укључењу у пројекте намењене младима. Идеја је да се покаже да један слепи младић може да покрене сопствени бизнис, а можда и да анимира друге да крену истим или сличним путем.

– Инспирацију за овај пројекат добио сам када сам на Фејсбук страници видео слике нашег слепог пријатеља из Бечеја Бојана Биге како је опремио тандем бицикл. Познајем Бојана већ пар година, јер смо у Бечеју снимили докуметарац о његовом животу и занимањима, а он је тада, између осталог, демонстрирао како, мада је слеп, вози бицикл. Наравно, не у саобраћају, већ на одређеном обезбеђеном простору. Неко ко није хендикепиран возио је испред њега и звонио, а он је по звуку возио иза њега. Не само да је сам возио бицикл, већ је на задњем седишту била и чланица екипе Тео Лукач – испричао нам је директор Медијског едукативног центра Миомир Рајчевић.

Идеју је прихватио Ротари клуб Београд Дунав, а очекује се и укључење Ротари клуба Стари Бечеј. Наиме, потребно је да се сакупљају стари двоточкаши и допремају до тридесеттрогодишњег Бојана Биге, да би он од њих правио такозвани тандем бицикл. За свој труд биће адекватно плаћен и то би могао да му буде допунски приход.

Боривоје Ковачевић из Ротари клуба Београд Дунав додаје да се планира, када буде урађено десетак тандем бицикала, организација бициклистичке туре уз Дунав, где ће млади који виде возити у тандему са слепима и у вожњи им причати кроз какве пределе возе, о историји и другим занимљивостима тог краја.
– Осим ротаријанаца из Бечеја, планирамо да у све укључимо фабрику бициклова „Партизан” из Суботице, која има своју продајну акцију „нови бицикл за стари“, а то значи да имају на лагеру доста старих бициклова. Бојан би их рециклирао и, ако би била два иста или слична модела, упарио у тандем.

У Београду постоји фирма која изнамљује бициклове за вожњу по Ушћу или Ади циганлији, али немају ниједан тандем. Планирамо да сваки тандем бицикл који Бојан направи добије спонзора, који ће га откупити и тако Бојану омогућити наставак бизниса. Фирма која рентира бицикле би, такође, од издавања пребацивала новац Бојану за резервне делове и рад његових сарадника. Јер, Бојан може много тога да уради сам, али не може да вари и фарба бицикле, па ће му ту бити потребна помоћ млађег брата или неког другог – каже Рајчевић и додаје да је услов за фирме које рентирају тандем бицикле да слепим особама не наплаћују вожњу.

Бојан је прихватио идеју да се упусти у посао, иако је завршио медицинску школу смер физиотерапеута. Потврдио се стручним радом током шестомесечног приправничког стажа у овдашњој Јодној бањи, али после тога за њега посла нема у струци. Бојан је свестан с каквим ће се проблемима суочити, али је научио да се свакодневно бори.

– Проблеми увек постоје, као и за све друге, али су они уз добру организацију решиви. Ухватићу се у коштац с изазовом који ми је понуђен. Ово је експериментални програм и мислим да могу да се носим с њим. Када ускоро буде готов први тандем бицикл, разговараћемо више – рекао нам је Бојан Бига.

В. Јанков

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: V. Jankov