Počeo postupak privatizacije INPRA

Ministarstvo privrede napokon odobrilo prodaju dela imovine Zastavine fabrike priključnih vozila.

 

Ministarstvo privrede napokon odobrilo prodaju dela imovine Zastavine fabrike priključnih vozila.

Početna cena 90 miliona dinara, obaveza budućeg vlasnika je da zadrži 160 radnika.

Nakon višemesečnog iščekivanja i teške borbe, pre svega sindikata, ali i poslovodstva Zastave INPRA sa nadležnima, Ministarstvo privrede napokon je odobrilo prodaju dela imovine fabrike.

Za kupovinu ove kragujevačke fabrike za proizvodnju priključnih vozila (automobilskih prikolica), odavno je već zainteresovan njen dugogodišnji poslovni partner, francuska kompanija Trigano.

Javni poziv za prikupljanje ponuda zainteresovanih kompanija i investitora raspisan je juče i trajaće do sredine jula, a početna prodajna cena imovine Zastave INPRO namenjene za proizvodnju automobilskih prikolica iznosi 90 miliona dinara. Budući vlasnik te kragujevačke fabrike ima obavezu da preuzme njenih 160 radnika, a moraće i dalje, do obezbeđenja stalnog poslovnog prostora, da Zastavi oružju plaća zakup za pogon „Sivi dom“, u kojem je INPRO „podstanar“ od početka 2010, odnosno od momenta kad je Fijat preuzeo kompletnu imovinu nekadašnje Zastavine fabrike automobila.

Ukoliko privatizacija Zastave INPRO, koja i dalje posluje u sastavu Grupe Zastava vozila, bude okončana u skladu sa očekivanjima zaposlenih, proizvodnja priključnih vozila u Kragujevcu će od 1. septembra ove godine biti organizovana u firmi Trigano prikolice, koju je francuska kompanija već osnovala u Srbiji. Ostali delovi Zastave INPRA (proizvodnja metalne galanterije, konfekcija i štamparija) trebalo bi, nadaju se u fabričkom sindikatu, da nastave poslovanje pod istim imenom i u svojstvu zaštitne radionice, pošto većinu zaposlenih u INPRU čine osobe sa invaliditetom.

Nepoznanica je, međutim, šta će biti sa ostalim proizvodno-poslovnim celinama Grupe Zastava vozila, pre svega sa Zastavom kamioni koja je ostala bez radnika, a dobrim delom i bez pokretne imovine, koja je otišla „na doboš“, uglavnom zarad namirenja neisplaćenih zarada. Grupa Zastava vozila, koja je bila u grupi 17 preduzeća od strateškog značaja za srpsku privredu, a kojoj je zaštita od potraživanja poverilaca ukinuta još početkom godine, i u čijim ključnim fabrikama (Kamioni i Specijalni automobili u Somboru), osim INPRA, nema više ni stalno zaposlenih, ni nekadašnje proizvodnje, još uvek je u nedefinisanom statusu. Iako najavljivan za kraj maja, stečajni postupak u Grupi Zastava i njenim proizvodno-poslovnim celinama odložen je do daljeg.

U Zastavi kamionima i dalje veruju da bi država mogla da realizuje najavu o formiranju konzorcijuma za proizvodnju vojnih vozila, koji bi, podsetimo, pored dela kragujevačke fabrike, činili još pribojski FAP i kruševački „14. oktobar“. Odluku o formiranju tog konzorcijuma navodno trebe da donese nova srpska vlada.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. Radovanović