Sigurna budućnost za osobe sa invaliditetom

U Zaječaru organizovan Seminar o socijalnoj usluzi stanovanja uz podršku.

 

U Zaječaru organizovan Seminar o socijalnoj usluzi stanovanja uz podršku.

Seminar je samo jedna od aktivnosti projekta, vrednog 250 hiljada dinara, koje je podržalo Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja. U okviru projekta, koji će trajati pet meseci, sledi niz aktivnosti – biće odrađen i jedan kraći film, poseta malim kućnim zajednicama i realizacija usluge u Pančevu.

U Omladinskom centru u Zaječaru 27. juna je održan seminar pod nazivom „Prvi korak ka uspostavljanju usluge stanovanje uz podršku  za osobe sa invaliditetom Grada Zaječara“, u organizaciji Udruženje građana RIME. Na skupu se govorilo o stanovanju uz podršku kao usluge socijalne zaštite, o zakonskim okvirima usluge stanovanja uz podršku, preduslovima za uspostavljanje usluge stanovanja uz podršku, zabludama o usluzi, a predstavljeni su i primeri prakse iz iskustva Udruženja „Na pola puta“. Predavači su bili Gordana Juričan, član UO Udruženja „Na pola puta“ psihoterapeut i Marina Kurilj, voditelj usluge stanovanja uz podršku, diplomirani specijalista pedadog.

Predavač Gordana Juričan, član UO Udruženja „Na pola puta“ iz Pančeva govorila je o novoj socijalnoj usluzi koja se zove stanovanje uz podršku.

– Ova socijalna usluga nastaje kao posledica jednog humanističkog pristupa ljudima sa određenim teškoćama, a to je ustvari gašenje institucija. Stanovanje sa podrškom obezbeđuje sigurnu budućnost za korisnike i to je jedina mogućnost koja nam ostaje nakog gašenja institucija. Nadam se da će vaš grad naći kapacitete i mogućnosti za ovu uslugu, jer kako smo informisani, takva potreba postoji. Mislimo da je ovaj početak značajan jer će se jedna populacija koja je marginalizovana, uopšte u svim društvenim sredinama pa i ovde, i koja ima potrebe koje ne mogu da prepoznaju baš uvek u društvu, da će svoje mesto naći baš uz pomoć ove usluge, rekla je Juričan.

Suzana Ilić, predsednik Udruženja građana RIME iz Zaječara, ali i jedan od roditelja, istakla je da je seminar o usluzi stanovanja osoba sa teškoćama u razvoju ustvari bio informativni.

– Svi smo na nekom zajedničkom zadatku da ovakvim osobama bude bolje.Teška su vremena, a novac je uvek presudan. Važno je da javno mnjenje, roditelji i institucije shvate da osobe sa invaliditetom moraju biti više zastupljene u lokalnoj zajednici. Stanovanje uz podršku je potreba koja je predviđena i Zakonom o socijalnoj zaštiti, a deo je nacionalne strategije. Institucije koje su do sada funkcionisale kao domovi za smeštaj ovih osoba su u procesu tranzicije, a gde će takve osobe nakon toga. Domovi će se ugasiti za nekih pet godina. Zato im treba stvoriti jedno prirodno okruženje i dati podršku za samostalni život u zajednici uz tutorstvo, rekla je Ilić.

Predstavnike lokalne samouprave, ustanova i roditelje predavači su upoznali sa tim šta uopšte podrazumeva stanovanje uz poršku, koje su zablude, predrasude, koliko to manje košta od drugih usluga i koliko je to važno da ovakve osobe žive sa svojim vršnjacima i partnerima. Dobar deo gradova u Vojvodini koristi ovu uslugu, a Pančevo je već deset godina koristi i unapređuje. Ona nije jednostavna jer mora da prati neke standarde, da bude uključen tim licenciranih stručnjaka koji to realizuje. Zato je projekat koji se realizuje u Zaječaru prvi korak ka tome. Ova usluga je našla mesto i u Strategiji socijalne politike Grada Zaječara pa se svi nadaju da ona neće biti realizovana samo na papiru.

Po rečima Suzane Ilić biće snimljen i dokumentarni film o svakodnevnom životu osoba sa intelektualnim teškoćama u različitim životnim situacijama, u kući, na ulici, u bolnici, banci da se prikaže neki nivo samostalnosti ovih osoba koji još može da se nadograđuje. Predstavnici iz Zaječara obići će i Pančevo kako bi videli kako izgleda jedan dan u tim kućnim zajednicama. Mladi žive u nekim normalnim uslovima, obezbeđuje im se hrana, planiraju svoj dan, druže se. Nakon toga će se ući u formiranje tima. Organizacija RIME i društvo za pomoć osobama sa L DONJN sindromom su dobili prostor od Grada Zaječara, koji je jako skučen. Očekuje se građevinska dozvola za ovaj objekat, a potom će se pokušati da se nađe neki investitor kako bi se uradila nadogradnja i to će prostorno gledano biti sasvim dovoljno. Nakon formiranja tima uslediće i obuke, a potom će moći da se krene i sa ovom uslugom.

Objavljeno: 28.06.2016.

Izvor: Timok – Društvo

Autor: D. Ž.