Osnaživanje osoba sa invaliditetom za ostvarivanje prava

U Subotici održana tribina „Samozastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama“

 

U Subotici održana tribina „Samozastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama“.

Podatak da oko pet odsto stanovništva naše zemlje ima neki tip intelektualnih poteškoća, zbog čega teško ostvaruju svoja prava, bio je motiv za tribinu koja je uoči vikenda održana u subotičkoj Gradskoj kući.

Ona je trebalo da pomogne u traženju odgovora kako pomoći tim osobama da prevaziđu prepreke. Organizator tribine „Samozastupanje osoba sa intelektualnim teškoćama u Subotici – značaj, mogućnosti i prepreke“ je Udruženje za pomoć i podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“ u saradnji sa Asocijacijom za promovisanje inkluzije iz Beograda. Projekat koji je bio tema tribine trebalo bi da doprinese jačanju kapaciteta udruženja građana za formiranje grupa za samozastupanje i učešće osoba sa intelektualnim poteškoćama  u borbi za ostvarivanje prava, kažu organizatori. Subotica je, inače, jedan od osam gradova u kojima će biti realizovan projekat u naredne dve godine.

– Očekujemo da u naredne dve godine projekat da rezultat, da se u što većem stepenu integrišu osobe sa invaliditetom, kako bi ostvarile svoja prava. Takođe, očekujemo da će Grad Subotica i nevladin sektor obezbediti formiranje samozastupničke grupe, koja bi ostvarila vidljivost i osnaživanje osoba sa invaliditetom u ovoj lokalnoj sredini – kaže predsednik Asocijacije za promovisanje inkluzije u Srbiji Dragan Lukić.

Projekat čiju je realizaciju podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavlja sistemsku podršku osobama sa intelektualnim poteškoćama da govore u svoje ime o problemima koji ih se tiču, te da zagovaraju svoje stavove pred ostalim članovima društvene zajednice. Među učesnicima tribine bila je i Danijela Jovanović, predsednica Grupe za samozastupanje iz Beograda, koja je došla da ohrabri osobe sa intelektualnim poteškoćama za učešće u donošenju odluka.

Izvor: www.danas.rs

Autor: E. D.