Humanitarni „Rigoleto“ povodom Dana Malteškog reda

Opera Đuzepea Verdija „Rigoleto“, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, sa gostima iz Italije i Rumunije – Albertom Gazaleom i Elenom Mošuk, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom Nacionalnog dana suverenog Malteškog reda, koji ove godine ima humanitarni karakter.

 

Beograd – Opera Đuzepea Verdija „Rigoleto“, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, sa gostima iz Italije i Rumunije – Albertom Gazaleom i Elenom Mošuk, biće izvedena večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom Nacionalnog dana suverenog Malteškog reda, koji ove godine ima humanitarni karakter.

Na tom izvođenju, kojim će biti obeleženo i 15 godina od premijere te opere u četiri čina, tenor Dejan Maksimović nastupiće u ulozi Vojvode od Mantove, dvorska luda Rigoleto biće bariton Gazale, Đildu će pevati sopran Mošukova, grofa Monterona dočaraće bas bariton Aleksandar Stamatović, plaćenog ubicu Sparafučila bas Nenad Jakovljević, a njegovu sestru Madalenu mecosopran Ljubica Vraneš.

U podeli su i Mihailo Šljivić (Grof Čeprano/ Tamničar), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Nataša Rašić (Đovana) i Milica Stojčev (Paž).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera „Rigoleto“, u režiji Predraga Protića, premijerno je izvedena 9. juna 2001. godine sa solistima milanske Skale i, tri dana kasnije, 12. juna, sa solistima Opere Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Ljiljana Radonjić Orlić, koreografiju Vladimir Logunov, a asistent reditelja bila je Ivana Dragutinović Maričić.

Libreto prema drami „Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao je Frančesko Marija Pjave.

Deo prihoda od prodatih ulaznica biće namenjen humanitarnoj akciji „Make a wish to the Sovereign Order of Malta“ namenjenoj deci i odraslima sa fizičkim i mentalnim invaliditetom.

Ovim projektom Ambasada Malteškog reda u Srbiji namerava da ojača svoju solidarnost i prisustvo u srpskom društvu, uz potpuno poštovanje tradicije, identiteta i kulture njegovog naroda u duhu ekumenskog bratstva između pravoslavnih i katoličkih hrišćana, navedeno je na sajtu Narodnog pozorišta.

Korisnici projekta biće deca i odrasli sa psihičkim i fizičkim invaliditetom koji borave u dve institucije – Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ i Domu za decu i mlade ometene u razvoju manastira Srpske pravoslavne crkve Svete Petke Izvorske u Paraćinu.

Foto Tanjug/ N. Jovanović, arhiva

Izvor: www.tanjug.rs