Na talasima optimizma

Iako je signal ugašen već deceniju, „PAN radio“ slavi rođendan.

 

Iako je signal ugašen već deceniju, „PAN radio“ slavi rođendan.

„PAN radio“ ne emituje signal već desetak godina, ali i pored toga, bivši novinari i urednici, ton majstori i producenti nekadašnje najpopularnije novosadske radio stanice, okupili su se da obeleže dan na koji je pre 25 godina osnovan. Većina njih je nastavila uspešne karijere u drugim medijima, neki su promenili profesiju, ali su se svi rado sećali početka u junu 1991. godine na radio talasima „Za srećan dan – Radio Pan“.

– Upravo to je bio naš moto – kaže Miroslav Božin, idejni tvorac tog radija. – Tadašnja Lutrija Vojvodine i Savez slepih i slabovidih, kao i organizacije osoba sa invaliditetom, objedinili su frekvenciju u radiju igrama na sreću. U etru smo bili neprekidno 24 časa od kojih smo dva časa emitovali program za slepe. Posle samo pet meseci, slušalo  nas je 110.000 ljudi starijih od 10 godina, a u februaru 1992. imali smo čak 135.000 slušalaca u gradu koji je tada brojao 200.000 stanovnika. Bili smo radio koji je prvi put u istoriji rekao temperaturu vazduha u Novom Sadu.

Činjenicu da je „Pan radio“ imao najveću slušanost, Božin obrazlaže raznovrsnim, sadržajnim programom, koji je ulivao optimizam, ali i pravovremenim servisnim informacijama.

Revolucija

Za prvih godinu dana podelili smo čak 13.000 nagrada, istina „sitnih“, ali to je bila revolucija u istoriji radija u Novom Sadu. Danas internet i društvene mreže preuzimaju primat, međutim, uveren sam da radio može i dalje da živi i da bude najefikasnije i najbrže sredstvo informisanja, samo ga je potrebno još više približiti mlađima – zaključio je Božin.

Objavljeno: 20.06.2016.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI – Novi Sad

Autor: S. Bajić