Željku svetski rekord

Sport invalida. Dominacija Dimitrijevića u bacanje čunja na EP.

 

Sport invalida. Dominacija Dimitrijevića u bacanje čunja na EP.

Uoči takmičenja u kategoriji F51 u bacanju čunja na Prvenstvu Evrope za osobe s invaliditetom u Grosetu (Italija) u zaglavlju su iz imena Željka Dimitrijevića (Srbija) stajali podaci svetski i evropski rekord 26,88 m (Paraolimpijske igre u Londonu 31. avgust 2012) i rekord evropskih prvenstava u Stadskanalu (Holandija) 25. juna 2012.

Od 14. juna ime je isto, samo su sva tri podatka drugačija, jer je Željko zavitlao spravu do 27,04 m i nastavio planetarnu dominaciju!

– Sve do izlaska na bacalište bilo je mučenje. Bolelo me je još u Beogradu rame leve ruke kojom bacam. Po dolasku ovde pokvario mi se elektromotor na kolicima, pa su morali ljudi iz tima da me guraju. Zatim su usledili problemi sa točkom pa sam jedva došao na borilište. Naplatio sam postavivši opet svetski rekord i uz Bože pravde – kaže Željko za „Žurnal“.

Na  sajtu takmičenja konstatovao je 45-godišnji as da ne može da poželi više jer je: paraolimpijski šampion, planetarni, kontinentalni prvak i svetski rekorder.

– Na sajtu je stajao zvanični svetski rekord od 26,88 metara. Ovde sam ga tri puta nadmašio: 27,04 pa 27,02 i 26,98.

Serija je takva da je jasno Dimitrijević može da ostvari daleko bolja dostignuća, a tek slede Paraolimpijske igre.

Ima i 28,89 iz Češke, ali nije priznato za rekord, s obzirom da nije bilo anti-doping kontrole.

Mora nešto da ostane i za Rio, a rezervi i te kako ima.

U Brazilu će sve zavisiti od vremenskih uslova, ali ako budu regularni i Željko bude mogao mirno da baca, potvrditi svoju dominaciju na globalnoj sceni – najavljuje Dimitrijevićev trener i ujedno selektor Vlastimir Golubović.

Ovo je prvo zlato Srba u Grosetu na Prvenstvu Evrope, posle dva srebra i dve bronze.

 

Milošu Mitiću oteto srebro

Očekivao je selektor Vlastimir Golubović da će i njegov drugi pulen, 28-godišnji Miloš Mitić, biti na pobedničkom postolju. – Milošu su poništeni svi hici, navodno zato što mu je platforma neispravna. Prošao je kul rum, rekli su da je sve kako treba da bi potom sudili neispravne pokušaje. Četiri godine se sprema neko za ovo da bi diletanti, koji nemaju pojma šta je kvadriplegija, ozbiljno oštetili – bljuje vatru Golubović. – U Dohi je ista stolica proglašena ispravnom. Katastrofa šta rade diletanti. Rekao sam kontroloru takmičenja da se na ovaj način uništava atletika. Žalili smo se, ali badava. Nisu izmerili nijednu daljinu, pa čak i kad bi prihvatili protest ne bi imali na osnovu čega da mu daju srebro koje je više nego zasližio.

Objavljeno: 15. 06. 2016.

Izvor: SPORTSKI ŽURNAL – Sportski dragstor

Autor: D. Višnjić