Traže se personalni asistenti

Invalidi sa teškim oštećenjima imaju pravo na pomagača.

Udruženja će morati da obuče dodatne kadrove Foto Ž. Knežević

 

Invalidi sa teškim oštećenjima imaju pravo na pomagača.  Za dobijanje ličnih pomoćnika konkurisalo oko 250 građana.

Samo punoletni invalidi sa najtežim oblikom fizičkog oštećenja moći će da dobiju personalnog asistenta. Ne postoje podaci koliko tačno u prestonici ima ljudi koji ispunjavaju ovaj uslov, ali je zahtev za dobijanje pomagača do sada predalo oko 250 građana.

Grad Beograd finansiraće od septembra rad 50 personalnih asistenata koji će pomagati osobama sa invaliditetom u svakodnevnim obavezama.

– Postupak obrade zahteva još je u toku – kažu u Gradskom centru za socijalni rad. – Ova usluga će biti dostupna osobama sa I i II stepenom invalidnosti, koje ostvaruju pravo na uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica. Uslov koji je neophodno da ispune kako bi dobili svog pomagača je i da su sposobni za samostalno donošenje odluka, radno su angažovani ili su aktivno uključeni u rad različitih udruženja građana, sportskih društava, političkih partija i drugih oblika društvenih aktivnosti.

Jedno od udruženja koje će konkurisati na tender grada Beograda je i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, iz Beograda. Ova organizacija, inače, već 15 godina unazad pruža osobama sa invaliditetom ovu vrstu usluge.

– Do sada smo se dovijali na razne načine, uglavnom preko projektnog finansiranja, kako bismo našim članovima obezbedili personalne asistente – kaže za „Novosti“ Gordana Rajkov, predsednica Centra. – Izuzeno je značajno da je ova usluga, konačno, ušla u sistem socijalne zaštite, jer su je u svojim programima do sada imali svi veći gradovi u Srbiji, osim Beograda. Prema našim podacima, inače, oko 80 žitelja prestonice ispunjava uslov za dobijanje svog asistenta.

Naša sagovornica kaže da njena organizacija na raspologanju trenutno ima dva licencirana personalna asistenta, ali da, ukoliko, prođu tender, imaju kapaciteta da obuče građane za pomoć invalidima.

Plata 17.000 dinara

Personalni asistenti sa svojim korisnicima provode od četiri do osam časova u toku dana i pomažu im u različitim dnevnim aktivnostima poput lične higijene, ustajanja, obavljanja poslovnih obaveza… Predviđeno je da za taj posao mesečno dobijaju po 17.000 dinara, a iz budžeta grada je za tu svrhu izdvojeno ukupno 24 miliona dinara.

Objavljeno: 13. jun 2016.

Izvor: www.novosti.rs

Autor: M. Lj. Popović