Ambulanta nedostupna osobama sa invaliditetom

Stariji žitelji Bočara, u novobečejskoj opštini, imaju poteškoće da uđu u ambulantu i apoteku Doma zdravlja.

RTV (Nenad Jovićević)

 

Novi Bečej – Stariji žitelji Bočara, u novobečejskoj opštini, imaju poteškoće da uđu u ambulantu i apoteku Doma zdravlja. Postojeći prilazi nemaju odgovarajuće rampe za osobe sa invaliditetom iako je ova oblast regulisana Pravilnikom o tehničkim standardima pristupačnosti.

Pedesetdevetogodišnjem Stevanu Ružaku, sa amputiranom nogom, gotovo svakodnevna destinacija su ambulanta i apoteka u koje ulazi sa velikim teškoćama zbog stepenica i klizavih pločica na ulazu koje su gotovo nepremostiva barijera njegovim potrebama.

„U zimskom periodu nema šanse da dođem. Pločice klize i kada kiša pada. Bilo je padanja i klizanja i svega. Obratio sam se direktorki Doma zdravlja, zaštitniku prava pacijenata, predsedniku Opštine, sekretaru Mesne zajednice ali, bez ikakvog efekta i nikakvog razumevanja“, kaže Ružak.

I njegova sugrađanka osamdesetogodišnja Dušanka Mijić sa strepnjom dolazi u ambulantu i apoteku.

„Jako je nezgodno što su klizave. Dvaput sam već pala kod apoteke i ambulante zimi, kad je kiša. Drugi su me podigli. Postoje držači ali jednom rukom ne mogu da se zadržim. Srčani sam bolesnik“, objašnjava starica.

Direktorka Doma zdravlja dr Anđelka Korovljev nije želela pred kamere a nije nam, i pored obećanja, poslala ni pismeni odgovor. U telefonskom razgovoru dr Korovljev nam je rekla da je potrebno oko tri miliona dinara kako bi sve ambulante i apoteke Doma zdravlja Novi Bečej bile pristupačne i da te pare ova ustanova nema.

Ostaje nada da će ih biti u kasi osnivača Doma zdravlja, SO Novi Bečej, nakon najave predsednika Saše Maksimovića da se za Velikogospojinske dane više neće trošiti i do 50 miliona dinara od kojih se opštini vraćala tek petina.

Izvor: www.rtv.rs

Autor: Nenad Jovićević