Mladi naučnik iz Beograda doprineo razvoju bioničke ruke

Prošle godine RTS vas je upoznao sa Stanišom Raspopovićem, mladim naučnikom poreklom iz Srbije, koji je sa timom naučnika iz gotovo svih krajeva sveta, izumeo „bioničku ruku“.

Bionička ruka/Foto:EPFL press

 

Prošle godine RTS vas je upoznao sa Stanišom Raspopovićem, mladim naučnikom poreklom iz Srbije, koji je sa timom naučnika iz gotovo svih krajeva sveta, izumeo „bioničku ruku“. Pomoću nje su osobe sa amputiranom rukom ponovo mogle da osete dodir. Istraživanja su nastavljena i došlo se do novih otkrića.

Nova naučna otkrića – nova nada, za milione ljudi širom sveta koji žive sa invaliditetom. Prvo je svetom odjeknula vest da je stvorena bionička ruka pomoću koje osobe sa amputiranom rukom mogu ponovo da osete dodir, a nedavno je nađen način kako da razlikuju da li je neki predmet hrapav ili gladak.

Na ovim otkrićima, radio je i naučnik iz Beograda Staniša Raspopović.

„Uradili smo ga tako što smo pokušavali osobama bez amputacije, putem malih iglica da stimulišemo normalne nerve, sa posebnim kompjuterskim algoritmima. To što smo naučili premestili smo u istraživanje sa amputircima i uspeli smo da napravimo sofisticirani način stimulacije koji je dozvoljavao da putem dodira površine različite hrapvosti, prenesemo informacije ljudima u realnom vremenu“, objašnjava Staniša Raspopović sa Instituta za tehnologiju iz Švajcarske.

Denis Abo Sorensen kaže da je mogao da razlikuje da li je nešto glatko ili hrapavo, što je, kaže, bilo neverovatno.

„Kada su mi naučnici stimulisali nerve mogao sam da osećam vibracije i vraćen mi je osećaj dodira koji sam imao u kažiprstu“, kaže Denis.

Istraživanje je trajalo više od 550 dana.

„Osnovna stvar koju smo ovde uspeli da dokažemo jeste način stimulacije nerava, da se samim pametnim načinom stimulacije nerava moguće promeniti osećaj koje osobe imaju. Ne samo da osećaju dodir ili snagu dodira, već i vrlo sofisticirane stvari kakva je hrapavost“, ukazuje Raspopović.

Toplo-hladno, mekano-čvrsto, naučnici se nadaju da će sve to uskoro moći da osete i osobe sa amputiranom rukom. Najnovije otkriće, prvi je korak ka tome.

Tim naučnika planira da u eksperiment uključi još pacijenata. A da bi otkrića postala dostupna ljudima, potrebno je najmanje još tri godine usavršavanja.

Objavljeno: 28.05.2016.

Izvor: www.rts.rs