U Banjaluci Prvi međunarodni teatar fest osoba s invaliditetom

Udruženje omladine s invaliditetom Infopart Banjaluka organizira 27. i 28. maja u Banjaluci Prvi međunarodni teatar fest osoba s invaliditetom, koji će ugostiti pozorišne grupe osoba s invaliditetom i pojedince iz BiH, Srbije i Hrvatske.

U Banjaluci Prvi međunarodni teatar fest osoba s invaliditetom

BANJALUKA – Udruženje omladine s invaliditetom Infopart Banjaluka organizira 27. i 28. maja u Banjaluci Prvi međunarodni teatar fest osoba s invaliditetom, koji će ugostiti pozorišne grupe osoba s invaliditetom i pojedince iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Manifestacija će se održati pod sloganom „Svi na sceni, scena za sve“.

Organizacija Festivala prošla je put od prilagođavanja prostora za ulazak glumaca sa invaliditetom na scenu, pronalaska glumačkih grupa koje su se odazvale uprkos brojnim poteškoćama, te domaćih učesnika – pojedinaca koji su rijetke biljke, do manifestacije, koja ima za cilj da našim sugrađanima prikaže osobe sa invaliditetom kao stvaraoce umjetnosti, te promijeni svijest i građana i donosilaca odluka i radnika u oblasti kulture da kultura treba i mora biti pristupačna svima.

Na festivalu učestvuju Borka Tadić, književnica, muzičarka i scenska umjetnica iz  Banjluke svojom monodramom „Bijeli štap“,  Dramski studio slijepih i slabovidih „Novi život“ iz Zagreba predstavom „Jučer sam se sjetio plave“, sit down komičar Jasmin Džemidžić iz Sarajeva, grupa „Hajde da…“ iz Beograda predstavom „Hegel i duga lista  prevara“

Festival će svečano biti otvoren 27.05.2016. godine u 20:30 sati, Svečanom otvorenju će prethoditi konferencija za novinare, koja će predviđena za 19:30h u Dvorani Obilićevo, na kojoj će se obratiti predstavnici Grada Banjaluka, jedina učesnica iz Banjaluke Borka Tadić, glumci iz Zagreba i predstavnik organizatora festivala – Udruženja Infopart Banjaluka.

Organizaciju Festival su između ostalih pomogli Grad Banja Luka, J.P. “Dvorana Borik“, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, Gradsko pozorište “Jazavac“ i Dječije pozorište RS.

Izvor: www.nezavisne.com

Autor: S. S.