Posao za nekoliko stotina novih radnika

Slovenačka Grupa Fori otvara još dve fabrike u Kragujevcu.

20/05/2016 11:30 | Foto:Stanislav Milojković

 

Slovenačka Grupa Fori otvara još dve fabrike u Kragujevcu.

* Proces osnivanje dva nova preduzeća privodi se kraju * Među radnicima koji očekuju posao u novim pogonima biće i grupa osoba sa invaliditetom, koja neće raditi u normi niti po smenama.

Fabrika Fori tekstil Srbija (Fory tekstile Ser) u Kragujevcu, koja posluje u sastavu slovenačke Grupe Fori, pre pet i po godina preuzela je nekadašnju Zastava tapacirnicu od firme MTU iz Sloven Gradeca, a krajem 2015. najavila je i značajno širenje poslovanja u centru Šumadije i zapošljavanje nekoliko stotina novih radnika.

Kako saznaje naš list, u toku su završni potezi u realizaciji te najave, a formiranje dva nova preduzeća, preko kojih će se, prema planovima, realizovati ta najava, privodi se kraju. Reč je o firmama Fori produkts ser i Papilon.

U prvoj od njih, Fori produkts ser, koja nije locirana na matičnoj lokaciji kompanije u krugu Zastave, već se nalazi u Industrijskoj zoni na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, upravo se instalira oprema za proizvodnju pomagala i kolica za invalide. U toj fabrici, koja će se u prvoj fazi rada prostirati na 2.500 kvadratnih metara, u narednih godinu dana posao će dobiti do 250 novih radnika. U Grupi Fori za Danas kažu da je kompletna proizvodnja invalidskih pomagala i kolica namenjena izvozu, te da će prvi kontingent tih proizvoda poslovnom partneru, multinacionalnoj kompaniji Invoker, biti isporučen do kraja leta. Očekuje se da će godišnji prihod od isporuke pomagala da iznosi oko 14 miliona evra.

– Poslovi sa multinacionalnim kompanijama ne dobijaju se nimalo lako. Naprotiv, aranžmani se sklapaju tek nakon njihove ozbiljne i dugotrajne provere svih vaših potencijala i mogućnosti. Ali, kad se jednom uđe u posao sa takvim kompanijama, onda to može da bude i te kako isplativo, jer vam „multinacionalke“ obezbeđuju svetska tržišta, što, opet, otvara mogućnost za širenje vaših delatnosti. Tako će, zahvaljujući saradnji sa Invokerom, firma Fori products ser proizvodni prostor u fabrici u kragujevačkoj Industrijskoj zoni „Servis 2“ u dogledno vreme sa 2.500 povećati na 5.000 kvadrata. To, s druge strane, znači povećanje obima proizvodnje i prihoda, ali i otvaranje novih radnih mesta, ističu naši sagovornici.

U preduzeću Papilon, koje je formalno osnovano još krajem prošle godine, i koje je locirano u pogonima i Fori tekstila, biće angažovano nekoliko desetina novih radnika sa invaliditetom, koji će biti angažovani u proizvodnji enterijera za automobile. Za razliku od kolega, radnici sa invaliditetom neće imati normirane poslove, kao ni prekovremeni i smenski rad.

Poslovanje širom sveta

Grupa Fori posluje širom sveta, od Slovenije i Austrije, preko Rusije, do Kine i drugih zemalja. Njena kragujevačka fabrika, u kojoj je trenutno zaposleno 438 radnika, ostvaruje godišnji promet od oko 13 miliona evra. Sa fabrikom Fori products ser, koja uskoro počinje sa radom, Grupa Fori će u Kragujevcu udvostručiti godišnji promet. Fabrika, inače, proizvodi delove za enterijer automobila, odnosno navlake naslona za glavu i ruke od štofa, skaja i kože za najpoznatije svetske automobilske kompanije (Ford, Folksvagen, Pežo, OPEL, Citroen, BMW…), te plastične pozicije za Gorenje i drugo.

Izvor: www.danas.rs

Autor: Z. Radovanović