Akcija prikupljanja čepova za osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom u Srbiji, koje nemaju prava nabavke pomagala iz Fonda zdravstvenog osiguranja, sakupljanjem čepova obezbeđuju novac za invalidska kolica i rezervne delove.

 

Osobe s invaliditetom u Srbiji, koje nemaju prava nabavke pomagala iz Fonda zdravstvenog osiguranja, sakupljanjem čepova obezbeđuju novac za invalidska kolica i rezervne delove.

Kragujevačko udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Šumadija pune dve godine sakuplja tone čepova, kako bi obezbedilo neophodna pomagala.

Kada bi se akciji prikupljanja plastičnih čepova pridružilo više ljudi, invalidska kolica i ortopedska pomagala bi dobio mnogo veći broj osoba s invaliditetom, kažu iz kragujevačkog Udrženja paraplegičara i kvadriplegičara. Za prikupljanje tone ovih čepova bilo je potrebno godinu dana.

“Potrebe su mnogo veće nego što pokriva fond zdravstvenog osiguranja. I zatim je akcija osmišljenja da popuni taj vakuum da nadomesti tu nemogućnost države da poštuje svačije potrebe”, istakao je Milan Grbović, predsednik Udruženja paraplegičara kvadriplegičara “Šumadija”

Osim sobnih invalidskih kolica , ljudima lošijeg materijalnog stanja su neophodna i laka aktivna kolica.

“Za kretanje dece koja idu u školu, studenata, osobe s invaliditetom koja su u radnom odnosu koje se bave nekom društvenom aktivnošću, posebno oni koji se bave sportom a imamo i takvih ljudi u gradu, mladih”, dodao je Grbović.

Laka aktivna kolica bi dvanaestogodišnjoj Jovani Maksimović znatno olakšala svakodnevicu.

“Kolica koja trenutno imamo, koje nam je socijalno odobrilo su funkcionalna ali u smislu da joj ja pomažem. Nisu funkcionalna u smislu da ih sama pokreće i da može sama da se kreće u njima. Što i jeste cilj tih kolica koja su nam potrebna. Tih laganih sportskih kolica”, rekle su Marina i Jovana Maksimović iz Kragujevca.

Revnosni i organizovani u akciji prikupljanja plastičnih čepova su stanari kragujevačkog Zastavinog solitera.

“Čak smo pravilii turnir u stonom tenisu. Morali su svi klinci, koji učestvuju, da donesu po dvadeset čepova kao kotizaciju za učešće i normalno svi su doneli. POK Preko dvesta onih velikih bidona od četiri litara smo već predali”, objasnio je Zoran Jovanović, Predsednik Skupštine stanara “Zastavin soliter”, Kragujevac.

Za jedna invalidska kolica potrebna je tona plastičnih čepova. Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara “Šumadija” je za dve godine nabavilo dvadeset i dvoje kolica od kojih je šesnaest donirano. Pojedinim osobama s invaliditetom je potrebno par kolica ili ortopedskih pomagala.

Akcija prikupljanja čepova se nastavlja.

Objavljeno: 14.05.2016.

Izvor: www.b92.net