Niš: Kasni novac invalidima

Udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom protestovala su ispred Gradske kuće nezadovoljna zbog teškog materijalnog položaja.

 

Udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom protestovala su ispred Gradske kuće nezadovoljna zbog teškog materijalnog položaja.

Niš – Udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom protestovala su ispred Gradske kuće nezadovoljna zbog teškog materijalnog položaja. Naime, trebalo je da prema projektima dobiju prvi deo novca od predviđenih 13,3 miliona dinara još počtkom februara. Mirjana Popović, načelnica gradske Uprave za socijalnu zaštitu, kaže da nisu počeli sa isplatom jer proveravaju kako su udruženja trošila novac prošle godine.

Na rad ovih organizacija upućeno je 20.000 osoba sa invaliditetom, a oni strepe da im je ugrožen opstanak jer nemaju sredstava da plate zakup prostora, komunalije, niti da organizuju aktivnosti.

Konkursna procedura za dobijanje novca iz gradskog budžeta završena je početkom godine i već od 1. februara trebalo je da započnu realizaciju aktivnosti.

Aneta Ilić iz Udruženja paraplegičara kaže da odnos lokalne vlasti biva sve lošiji i da je saradnja krenula silaznom putanjom pre dve godine.

– Najdrastičniji primer je to što su smanjili radne sate personalnim asistentima, tako da umesto osam, sada tu uslugu dobijamo četiri sata dnevno – kaže Aneta.

Sumnje i provera

Mirjana Popović, načelnica Uprave za socijalnu zaštitu, kaže da se sumnja da neka udruženja nisu namenski trošila novac 2015.

– Tek kad sve proverimo, potpisaćemo ugovore i uplatiti novac. Oni koji su nenamenski trošili moraće prvo da vrate to što su tako potrošili pa tek onda da dobiju novu tranšu – kaže načelnica.

Objavljeno: 06.05.2016.

Autor: D. Alihodžić

Izvor: www.novosti.rs