Deci ometenoj u razvoju vade zube tek u Beogradu

Nakon što je došlo do podele Zdravstvenog centra Čačak na Dom zdravlja i bolnicu, deca ometena u razvoju ostala su bez stomatološke usluge, jer Republički zavod za zdravstveno osiguranje više ne prepoznaje ovu vrstu zdravstvene usluge.

Aleksandar Radojević, Radojica Strunjaš i Verica Božović

 

ČAČAK – Nakon što je došlo do podele Zdravstvenog centra Čačak na Dom zdravlja i bolnicu, deca ometena u razvoju u ovom kraju ostala su bez stomatološke usluge, jer Republički zavod za zdravstveno osiguranje više ne prepoznaje ovu vrstu zdravstvene usluge. Za bilo kakvu popravku ili vađenje zuba ova deca od nedavno moraju da idu na Stomatološku kliniku u Beograd!

Intervencije na zubima ovoj deci su dosad rađene rutinski na odeljenju za uho, grlo, nos, maksilofacijalne hirurgije u saradnji sa stomatolozima iz DZ.

– U Beogradu zakazivanje prvog pregleda traje nekoliko meseci, a zakazivanje intervencije još nekoliko meseci – rekao je dr Aleksandar Radojević. – Zamislite dete koje boli zub, kome je otekao obraz i trpi bolove čekajući nekoliko meseci da bi mu zub bio popravljen ili izvađen. Za sve to vreme dete pije antibiotike, što može da stvari dodatno iskomplikuje.

Sekretar udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Radojica Strunjaš objašnjava kako se ovakve intervencije obavljaju u totalnoj anesteziji i da su dosad rađene rutinski u Čačku.

– Imamo podršku lekara iz Čačka, koji bi nastavili da rade ove intervencije – istakao je Strunjaš, apelujući na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da iskoristi pravo i što pre reši ovaj problem.

Verica Božović, majka jedne devojčice koja ima problema sa zubima, kaže da hendikepirano dete ovakvu vrstu intervencije ne može da uradi bez tri dana:

– Jezivo je videti autistično dete koje ne govori, ne hoda, koje je agresivno. Oko 50 odsto ljudi ne može da stigne zbog tih razloga do Beograda. Šta se dešava sa tom decom koju gledamo svakog dana?

Izvor: www.novosti.rs

Autor: V. Ilić