Za bolji položaja osoba sa invaliditetom

Proglašeni najbolji na konkursima Udruženja distrofičara u Užicu.

0/03/2016 20:41 | Užice | Nevidljive učiniti vidljivim: Sa svečanost u Gradskom kulturnom centru (Foto: Nenad Kovačević)

 

Proglašeni najbolji na konkursima Udruženja distrofičara u Užicu.

Užice – Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u Užicu dodelilo je nagrade srednjoškolcima za najbolje radove pristigle na literarni konkurs, ali i novinarima koji su konkurisali za nagradu „Cvet jednakosti“. Nagrade su dodeljene na završnoj svečanosti manifestacije „Kikini dani“, koja je posvećena sećanju na Tijanu Petrović Kiku, dugogodišnju aktivistkinju i portparolku tog udruženja, preminulu 2013.

U prepunoj sali Gradskog kulturnog centra priređen je kulturno-umetnički i zabavni program koji su, u saradnji sa Baletskim studijom „Marija Maga Magazinović“ i Muzičkom školom „Ars Nova“, pripremili članovi Udruženja i dokazali da su vešti pesnici, recitatori i glumci, muzičari…

Na trećem konkursu za srednjoškolce, koji je bio raspisan na dve teme – „Lepota različitosti“ i „Volja i srce mogu i onda kada telo ne može“, pobedila je Milena Čantrak, učenica Medicinske škole, kojoj je pripao i novčani iznos od 6.000 dinara. Drugo mesto i 4.000 dinara osvojio je Nikola Milovanović, učenik Užičke gimnazije, a treća nagrada i 2.000 dinara pripala je Vukašinu Sretenoviću iz užičke Tehničke škole.

Na ovogodišnji konkurs pristigao je rekordan broj prijava, kazala je Biljana Grujičić, članica žirija i profesorka književnosti, i dodala da su nagrađeni radovi na poseban način ukazali na potrebu integracije osoba sa invaliditetom u društveni sistem.

Za pobednicu prvog konkursa „Cvet jednakosti“ za najbolje medijske priloge iz cele Srbije, a koji promoviše dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost osoba sa invaliditetom, proglašena je Ana Manojlović, novinarka RTS, kojoj je uručena i plava statueta „Cvet jednakosti“. Njen prilog „Život bez prepreka“ proglašen je i za najbolji i u kategoriji TV novinarstva.

– Teško je napraviti priču tako da ona zainteresuje i one koji problem imaju i one koji taj problem nemaju. Kroz odnos društva prema manjinskim grupama se vidi odnos društva prema svima nama, a novinari bi trebalo da se bave time i da nađu način da nevidljive ljude učine vidljivim – rekla je pobednica konkursa Ana Manojlović.

Za najbolji radijski prilog nagrađena je Mirjana Damjanović Vučković, novinarka Radio Novog Sada, za reportažu o značaju taktilne izložbe iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za osobe sa oštećenog vida, dok je tekst „Nisam vaš heroj sa hendikepom“ Milanke Lane Nikolić iz Beograda, koji je objavljen na portalu pasaz.rs, proglašen za najbolji u kategoriji internet novinarstva. Nagrađenim autorkama pripale su i novčane nagrade od po 15.000 dinara.

Nagrada u kategoriji štampani mediji nije dodeljena. Biljana Kuzmanović, članica novinarskog žirija, saopštila je da je na konkurs pristiglo 19 radova, koji su objavljeni u lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima tokom cele prošle godine, što dokazuje da se novinari ne bave problemima osoba sa invaliditetom samo uoči prigodnih datuma, već da to čine kontinuirano.

Priznanje Nemanji Vidiću

Crvena statueta „Cvet jednakosti“, rad vajarke Ane Lazić, pripala je proslavljenom fudbaleru Nemanji Vidiću iz Užica, koji već nekoliko godina, bez medijskog eksponiranja, pomaže rad tog udruženja. Umesto Vidića, priznanje je primila njegova majka.

Izvor: www.danas.rs

Autor: N. Kovačević