Избегните трагичне грешке

ЗРЕЊАНИН: Предавање под називом „Још увек возим”, у оквиру истоименог пројекта, ученицима зрењанинске Електротехничке и грађевинске школе „Никола Тесла” су одржали представници Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Славиша Савић и Славољуб Абдић.

 

Зрењанин: Предавање под називом „Још увек возим”, у оквиру истоименог пројекта, ученицима зрењанинске Електротехничке и грађевинске школе „Никола Тесла” су одржали представници Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Славиша Савић и Славољуб Абдић.

– У Зрењанину смо у име Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије, са идејом да људи који су жртве саобраћајних несрећа, своје искуство испричају младима, првенствено средњошколцима. Све је то са циљем да се повећа безбедност у саобраћају, и то најмлађих учесника. Лична прича, из угла неког ко је начинио грешку и сада трпи последице, може значајно пробудити свест младих – каже координатор пројекта „Још увек возим” Славиша Савић.

Ово је прво овогодишње предавање у Србији, док је прошле године било 16 таквих скупова, на којима је едуковано више од 5.000 ученика.- Резултати су добри, јер Агенција за безбедност саобраћаја износи податак да за прошлу годину није било смањења броја саобраћајних удеса, осим у категорији младих. Верујем да је ту допринос и наших предавања – истиче Савић.

Младима се обратио и Славољуб Абдић, који је већ десет година везан за инвалидска колица, због последица саобраћајне несреће коју је доживео. Приказан је и краћи видео запис о Славиши пре несреће, о самој несрећи и последицама. Било је речи и о појму тешких телесних повреда, параплегији, али и повратку за волан аутомобила са ручним командама. Посебна пажња посвећена је погубном утицају алкохола на безбедност саобраћаја.

Овај пројекат реализује се у сарадањи са републичком Агенцијом за безбедност саобраћаја, а подржава га и Управа саобраћајне полиције.

 

Izvor: www.dnevnik.rs

Autor: Ž. B.