Podrška osobama sa invaliditetom

Literarni i medijski konkursi Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga

 

Literarni i medijski konkursi Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.
Užice – Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u Užicu raspisalo je dva konkursa – literarni i medijski konkurs, kojima želi da ukaže na položaj i probleme osoba sa invaliditetom, ali i na njihova dostignuća. Pobednički radovi biće proglašeni 18. marta, kada će biti organizovana manifestacija „Kikini dani“, kao podsećanje na Tijanu Petrović Kiku, istaknutu i dugogodišnju aktivistkinju i portparolku tog udruženju, koja je preminula 2013. godine.

Konkurs se raspisuje se treći put i namenjen je užičkim srednjoškolcima, kojima su ponuđene dve teme: „Lepota različitosti“ i „Volja i srce mogu i onda kada telo ne može“. Prvonagrađenom radu sledi nagrada od 6.000, drugoplasiranom 4.000 i trećeplasiranom radu 2.000 dinara.

Prvi put je to udruženje raspisalo konkurs za novinarske nagrade koje nose naziv „Cvet jednakosti“. Na konkurs, koji traje do 18. februara, mogu da se prijave autori medijskih priloga koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

– Nagradom „Cvet jednakosti“ želimo da afirmišemo socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, da promovišemo njihove potencijale, dostignuće, prava, inkluzivni pristup i kreativnost, objasnio je Čedomir Cicović, koordinator Info centra tog udruženja, dodavši da bi prilozi sa kojima autori konkurišu trebalo da podstaknu pozitivne promene u stavovima ljudi, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Nagrade za TV, radio, internet i štampu

Stručni žiri, koga čine i novinari, dodeliće nagradu za najbolji rad u svim kategorijama i po jednu nagradu za svaku od četiri kategorije – televizija, radio, internet i štampa. Nagrade po kategorijama podrazumevaju jednak novčani iznos i plakete, dok će autoru najboljeg rada u svim kategorijama biti dodeljena i statueta „Cvet jednakosti“. Opširnije o konkursu na http://www.osi-uzice.rs/item/149-1_novinarski_konkurs_cvet_jednakosti

Izvor: www.danas.rs

Autor: Nenad Kovačević